Doradztwo żywieniowe obejmuje szeroki zakres działań mających na celu poprawę samopoczucia, redukcję niekorzystnych dla zdrowia czynników odżywczych i uświadomienie znaczenia właściwego odżywiania dla jakości naszego życia. Spotkajmy się!

Dowiedz się jak mogę Ci pomóc

Doradztwo żywieniowe obejmuje szeroki zakres działań mających na celu poprawę samopoczucia, redukcję niekorzystnych dla zdrowia czynników odżywczych i uświadomienie znaczenia właściwego odżywiania dla jakości naszego życia. Spotkajmy się!

Dowiedz się jak możemy Ci pomóc

Centrum Doradztwa Żywieniowego

Antyoksydanty – co to takiego? Naturalne przeciwutleniacze!

Dieta bogata w antyoksydanty pozwoli ci dłużej zachować młodość.

30 października 2017.szajba.0 polubień.0 Komentarzy

Antyoksydanty –  naturalne przeciwutleniacze!

Antyoksydanty są substancjami chemicznymi, zapobiegającymi uszkodzeniom komórek pod wpływem działania wolnych rodników. Działanie ochronne antyoksydantów polega na neutralizacji wolnych rodników poprzez przyłączenie do nich brakującego elektronu. Efekt to prawidłowo działające mitochondria komórkowe, których zadaniem jest wytwarzanie energii.

Wolne rodniki to cząsteczki, które wnikają do naszego organizmu z pożywieniem lub powietrzem, a także wytwarzane są w organizmie w procesach metabolicznych.

Wolne rodniki są wytwarzane w całym organizmie w wyniku utleniania na skutek działania hormonów, stresu, braku snu, promieniowania słonecznego, nieodpowiedniego trybu życia, zanieczyszczonego środowiska, nadużyciu leków, alkoholu, papierosów lub niewłaściwego odżywiania.
Przeciwutleniacze mogące naturalnie występować w organizmie stanowią nieliczną grupę związków. Dlatego też ważne jest dostarczanie antyoksydantów do organizmu wraz z pożywieniem lub pod postacią suplementów, takich jak: witaminy A, C, E, koenzym Q10, karotenoidy, selen, kwasy fenolowe i wiele innych. Antyoksydanty stanowią dla organizmu bazę niezbędną do walki z wolnymi rodnikami.

Źródła antyoksydantów

Najlepszymi źródłami antyoksydantów w diecie są przede wszystkim warzywa i owoce, których regularne spożywanie zapewnia odpowiedni poziom przeciwutleniaczy w organizmie. Odpowiednia ilość spożywanych antyoksydantów wpływa na wzmocnienie odporności i opóźnienie procesu starzenia organizmu.
Antyoksydanty, takie jak witamina C i E, selen, zielona herbata, zredukowany glutation i N-acetylocysteina (NAC) mogą odegrać znaczącą rolę w zmniejszaniu procesu zapalnego i zmęczenia, obniżając poziom uszkodzeń tkanek, jak również odgrywając rolę przy zapobieganiu urazom i wspomagania ich leczenia.
Jabłka, jagody, cebula, brokuły, a nawet czekolada i czerwone wino, to źródła antyoksydantów w diecie. Niezwykle cennym produktem bogatym w przeciwutleniacze jest zielona herbata. Zawarte w niej flawonole, zapewniają blisko sześciokrotnie wyższe właściwości antyoksydacyjne niż herbata czarna. Zatem, aby jak najdłużej cieszyć się pełnym zdrowiem warto wzbogacić dietę w produkty dostarczające antyutleniaczy. Należą do nich oleje roślinne, zboża, owoce, warzywa, zioła, przyprawy, kawa, herbata oraz inne produkty pochodzenia roślinnego. Oleje szczególnie bogate są w tokoferole, tokotrienole, fosfolipidy. W owsie i otrębach z ryżu możemy znaleźć różne pochodne ligniny, w owocach i warzywach witaminę C,
flawonoidy, karotenoidy, w przyprawach i ziołach – bogactwo związków fenolowych.
Dieta bogata w antyoksydanty pozwoli ci dłużej zachować młodość. Jednak musisz pamiętać, że nadmiar dobroczynnych przeciwutleniaczy może okazać się szkodliwy.

Dodaj komentarz

Proudly developed by Webzooh & Szajba Copyright ⓒ 2015 Meet Me