Istnieje około 400 odmian batatów, od fioletowego, przez czerwony, pomarańczowy i żółty, do białego. Również miąższ może mieć różną barwę, w zależności od odmiany.
Czerwone bataty zawierają dużo likopenu,z kolei fioletowe zawierają antocyjany silne przeciwutleniacze. Fioletowe warzywa niszczą komórki nowotworowe dlatego warto jadać bataty w tym kolorze. Żółte bataty zawierają karotenoidy, poprawiają nasz wzrok. Polecane są osobom które są nerwowe, podlegają większemu stresowi i wysiłkowi fizycznemu. Na tle innych warzyw, bataty posiadają najwięcej witaminy E, oprócz tego zwalniają proces starzenia.
Przeprowadzono badania że kobiety, które jedzą produkty bogate w beta karoten a bataty go mają, zmieszają ryzyko zachorowania na raka piersi. Słodkie ziemniaki zawierają o 28 % więcej potasu niż banan który jest tak polecany!
Bataty zawierają dużo błonnika, nie zawierają cholesterolu dlatego mogą go jadać prawie wszyscy. Powinny je jeść osoby z chorobami, jelita cienkiego, raka okrężnicy.
Bataty można smażyć, gotować, piec. W smaku przypominają trochę dynię i marchewkę. Można je przyrządzać na słodko i na ostro. Można z nich robić zupy kremy, zapiekanki, idealne są do sałatek, do zapiekania z innymi warzywami, idealne są także na frytki.
Dodaj komentarz