Doradztwo żywieniowe obejmuje szeroki zakres działań mających na celu poprawę samopoczucia, redukcję niekorzystnych dla zdrowia czynników odżywczych i uświadomienie znaczenia właściwego odżywiania dla jakości naszego życia. Spotkajmy się!

Dowiedz się jak mogę Ci pomóc

Doradztwo żywieniowe obejmuje szeroki zakres działań mających na celu poprawę samopoczucia, redukcję niekorzystnych dla zdrowia czynników odżywczych i uświadomienie znaczenia właściwego odżywiania dla jakości naszego życia. Spotkajmy się!

Dowiedz się jak możemy Ci pomóc

Centrum Doradztwa Żywieniowego

Batat- warzywo dla aktywnych i nie tylko!

Zawierają 50 % więcej składników odżywczych niż ziemniaki, dlatego powinniśmy je jeść.

10 maja 2016.Magdalena Piechocka.0 polubień.0 Komentarzy

Bataty

Istnieje około 400 odmian batatów, od fioletowego, przez czerwony, pomarańczowy i żółty, do białego. Również miąższ może mieć różną barwę, w zależności od odmiany.

Czerwone bataty zawierają dużo likopenu,z kolei fioletowe zawierają antocyjany silne przeciwutleniacze. Fioletowe warzywa niszczą komórki nowotworowe dlatego warto jadać bataty w tym kolorze. Żółte bataty zawierają karotenoidy, poprawiają nasz wzrok. Polecane są osobom które są nerwowe, podlegają większemu stresowi i wysiłkowi fizycznemu. Na tle innych warzyw, bataty posiadają najwięcej witaminy E, oprócz tego zwalniają proces starzenia.

Przeprowadzono badania że kobiety, które jedzą produkty bogate w beta karoten a bataty go mają, zmieszają ryzyko zachorowania na raka piersi. Słodkie ziemniaki zawierają o 28 % więcej potasu niż banan który jest tak polecany!

Bataty zawierają dużo błonnika, nie zawierają cholesterolu dlatego mogą go jadać prawie wszyscy. Powinny je jeść osoby z chorobami, jelita cienkiego, raka okrężnicy.

Bataty można smażyć, gotować, piec. W smaku przypominają trochę dynię i marchewkę. Można je przyrządzać na słodko i na ostro. Można z nich robić zupy kremy, zapiekanki, idealne są do sałatek, do zapiekania z innymi warzywami, idealne są także na frytki.

Przepis na dietetyczne frytki z batata

Składniki:

  • 1 średni batat (słodki ziemniak) bez skórki (około 150-­200 g)
  • łyżka oleju rzepakowego
  • szczypta rozmarynu
  • szczypta oregano
  • ząbek czosnku
  • szczypta sezamu
  • 3 łyżeczki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Piekarnik ustawiamy na termoobieg na około 180­-200 stopni. Słodkiego ziemniaka należy umyć i obierać ze skóry. Pokroić w paseczki o grubości około 1 cm. Przenieść do miski i dodać łyżkę oleju rzepakowego, szczyptę rozmarynu, oregano. Następnie należy dokładnie wymieszać. Zetrzeć ząbek czosnku i przenieść do naczynia żaroodpornego. Na sam koniec posypać bataty sezamem. Tak przygotowane włożyć do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, aż ziemniaczki będą chrupiące.

Dodaj komentarz

Proudly developed by Webzooh & Szajba Copyright ⓒ 2015 Meet Me