Doradztwo żywieniowe obejmuje szeroki zakres działań mających na celu poprawę samopoczucia, redukcję niekorzystnych dla zdrowia czynników odżywczych i uświadomienie znaczenia właściwego odżywiania dla jakości naszego życia. Spotkajmy się!

Dowiedz się jak mogę Ci pomóc

Doradztwo żywieniowe obejmuje szeroki zakres działań mających na celu poprawę samopoczucia, redukcję niekorzystnych dla zdrowia czynników odżywczych i uświadomienie znaczenia właściwego odżywiania dla jakości naszego życia. Spotkajmy się!

Dowiedz się jak możemy Ci pomóc

Centrum Doradztwa Żywieniowego

Chleb wieloziarnisty czy pełnoziarnisty?

Czy jest między nimi jakaś różnica? Który wybrać?

18 września 2015.Magdalena Piechocka.Polubienia: 2.0 Komentarzy

Produkty zbożowe, zwłaszcza pieczywo, odgrywają zasadniczą rolę w żywieniu ludzi na całym świecie, dlatego też w ostatnich latach właśnie pieczywu żywieniowcy poświęcają szczególną uwagę, uwzględniając współczesne zalecenia żywieniowe, które za podstawę zbilansowanej diety uważają przetwory zbożowe.
Sięgając po pieczywo często możemy spotkać się z etykietą – chleb wieloziarnisty bądź pełnoziarnisty. Który wybrać?

Czym się różni chleb wieloziarnisty od pełnoziarnistego?

Chleb wieloziarnisty to chleb upieczony z kilku rodzajów mąki, niekoniecznie pełnoziarnistej. Często pod tą nazwą kryje się pieczywo z dodatkiem różnego rodzaju ziaren – dyni, słonecznika. Mogą one jednak występować  tylko jako dodatek smakowy – na przykład chleb może być nimi posypany jedynie po wierzchu.
Pieczywo z pełnego ziarna – pełnoziarniste– zawiera wszystkie elementy ziarna, w związku z czym jest bogatym źródłem błonnika, węglowodanów złożonych, witamin z grupy B oraz składników mineralnych. Chleb razowy jest dzięki temu bardziej syty, łagodzi apetyt, chroni przed otyłością, nowotworami, przyspiesza trawienie i likwiduje zaparcia. Chleb pełnoziarnisty wspomaga trawienie, zawiera dużo błonnika, pomagającego utrzymywać prawidłową masę ciała, wywołującego uczucie sytości, obniżającego poziom cukru oraz pomagającego utrzymać właściwy poziom cholesterolu we krwi.

Który chleb wybrać?

Chleb pełnoziarnisty i wieloziarnisty najczęściej mają podobną kaloryczność. Zdecydowanie jednak lepiej wybierać chleb pełnoziarnisty, który ma większą zawartość błonnika i mikroelementów. Porównując chleb pełnoziarnisty i wieloziarnisty zobaczymy też, że chleb pełnoziarnisty ma niższy indeks glikemiczny niż chleb pszenny lub też mieszany.

Czytajmy etykiety!

Sprawdzajmy zawsze skład na etykiecie produktu! Szukajmy pieczywa zawierającego w swoim składzie mąkę pełnoziarnistą. To, że skórka chleba posypana jest ziarnami nie oznacza jeszcze, że jest on pełnoziarnisty, zatem bardzo zdrowy. Niestety rzadko można kupić prawdziwy razowy chleb, bowiem dość powszechne jest zjawisko fałszowania chleba: pieczywo nazywane razowym jest w rzeczywistości pieczywem sporządzonym z jasnej mąki, w celu wprowadzenia konsumenta w błąd zabarwionym karmelem, sproszkowaną cykorią lub ciemnym słodem.

Jak mieć pewność, że kupujemy dobry chleb pełnoziarnisty?

  • Sprawdź etykietę – wybieraj chleb z najkrótszą listą składników
  • Zwróć uwagę na kolor – żytni bochenek nie powinien mieć czekoladowo-rudej barwy, która może świadczyć o dodatku karmelu.
  • Zobacz, ile waży bochenek– im cięższy, tym lepszy.
  • Dobry chleb jest sprężysty – po zgnieceniu, powinien wracać do poprzedniego kształtu.

A Wy, jaki chleb najczęściej kupujecie?

Dodaj komentarz

Proudly developed by Webzooh & Szajba Copyright ⓒ 2015 Meet Me