Doradztwo żywieniowe obejmuje szeroki zakres działań mających na celu poprawę samopoczucia, redukcję niekorzystnych dla zdrowia czynników odżywczych i uświadomienie znaczenia właściwego odżywiania dla jakości naszego życia. Spotkajmy się!

Dowiedz się jak mogę Ci pomóc

Doradztwo żywieniowe obejmuje szeroki zakres działań mających na celu poprawę samopoczucia, redukcję niekorzystnych dla zdrowia czynników odżywczych i uświadomienie znaczenia właściwego odżywiania dla jakości naszego życia. Spotkajmy się!

Dowiedz się jak możemy Ci pomóc

Centrum Doradztwa Żywieniowego

Co jeść latem?

Jakie produkty chłodzą nasz organizm podczas wysokich temperatur?

1 lipca 2016.Magdalena Piechocka.0 polubień.0 Komentarzy

Co jeść latem?

Podczas upałów próbujemy chłodzić organizm przede wszystkim napojami – i bardzo słusznie. Latem instynktownie sięgamy po chłodnik czy herbatę miętową, by się ochłodzić.  Jakie produkty chłodzą nasz organizm podczas wysokich temperatur?

Arbuzy

Są wręcz idealnym sposobem na orzeźwienie i ugaszenie pragnienia. Dlaczego? Zawierają nawet do 95 proc. wody, do tego są niskokaloryczne. Świetnie nawadnia organizm, dodatkowo jest lekkostrawny.

Cytrusy

Limonki, grejpfruty, cytryny nie dość, że orzeźwiają organizm to również gaszą pragnienie.

Jogurty

Wspomagają proces trawienia i świetnie orzeźwiają. Są również lekkostrawne.

Zioła

Jednym z najbardziej wychładzających jest mięta, której świeże listki idealnie pasują do szklanki wody. Podobnie podawać można melisę, z kolei z mniszka lekarskiego, czyli popularnego mlecza przyrządzać można herbatki i napary. W upalne dni sprawdzi się również pokrzywa, kolendra i majeranek.

Ogórki

To warzywo składa się w 95 proc. z wody, zatem ogórek doskonale zadba o odpowiednie nawodnienie organizmu. W 100 g znajduje się jedynie 16 kcal, co sprawia, że jest on idealnym dodatkiem do letniego menu, zwłaszcza kiedy chcemy zrzucić nieco zbędnych kilogramów.

Przepis na lemoniadę arbuzową z miętą i melisą

Składniki:

  • pół szklanki arbuza
  • pół szklanki truskawek
  • garść mięty
  • garść melisy
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka miodu
  • kostki lodu

Przygotowanie:

Umyj truskawki, wykrój arbuza. Umieść owoce w mikserze, dodaj sok cytryny, miód, miętę oraz melisę. Na koniec wrzuć lód. Miksuj i pij od razu.

Mniam!

Dodaj komentarz

Proudly developed by Webzooh & Szajba Copyright ⓒ 2015 Meet Me