Doradztwo żywieniowe obejmuje szeroki zakres działań mających na celu poprawę samopoczucia, redukcję niekorzystnych dla zdrowia czynników odżywczych i uświadomienie znaczenia właściwego odżywiania dla jakości naszego życia. Spotkajmy się!
Doradztwo żywieniowe obejmuje szeroki zakres działań mających na celu poprawę samopoczucia, redukcję niekorzystnych dla zdrowia czynników odżywczych i uświadomienie znaczenia właściwego odżywiania dla jakości naszego życia. Spotkajmy się!
Podczas upałów próbujemy chłodzić organizm przede wszystkim napojami – i bardzo słusznie. Latem instynktownie sięgamy po chłodnik czy herbatę miętową, by się ochłodzić. Jakie produkty chłodzą nasz organizm podczas wysokich temperatur?
Arbuzy
Są wręcz idealnym sposobem na orzeźwienie i ugaszenie pragnienia. Dlaczego? Zawierają nawet do 95 proc. wody, do tego są niskokaloryczne. Świetnie nawadnia organizm, dodatkowo jest lekkostrawny.
Cytrusy
Limonki, grejpfruty, cytryny nie dość, że orzeźwiają organizm to również gaszą pragnienie.
Jogurty
Wspomagają proces trawienia i świetnie orzeźwiają. Są również lekkostrawne.
Zioła
Jednym z najbardziej wychładzających jest mięta, której świeże listki idealnie pasują do szklanki wody. Podobnie podawać można melisę, z kolei z mniszka lekarskiego, czyli popularnego mlecza przyrządzać można herbatki i napary. W upalne dni sprawdzi się również pokrzywa, kolendra i majeranek.
Ogórki
To warzywo składa się w 95 proc. z wody, zatem ogórek doskonale zadba o odpowiednie nawodnienie organizmu. W 100 g znajduje się jedynie 16 kcal, co sprawia, że jest on idealnym dodatkiem do letniego menu, zwłaszcza kiedy chcemy zrzucić nieco zbędnych kilogramów.
Przepis na lemoniadę arbuzową z miętą i melisą
Składniki:
pół szklanki arbuza
pół szklanki truskawek
garść mięty
garść melisy
sok z połowy cytryny
łyżka miodu
kostki lodu
Przygotowanie:
Umyj truskawki, wykrój arbuza. Umieść owoce w mikserze, dodaj sok cytryny, miód, miętę oraz melisę. Na koniec wrzuć lód. Miksuj i pij od razu.
Doradztwo żywieniowe obejmuje szeroki zakres działań mających na celu poprawę samopoczucia, redukcję niekorzystnych dla zdrowia czynników odżywczych i uświadomienie znaczenia właściwego odżywiania dla jakości naszego życia.
Dodaj komentarz