Doradztwo żywieniowe obejmuje szeroki zakres działań mających na celu poprawę samopoczucia, redukcję niekorzystnych dla zdrowia czynników odżywczych i uświadomienie znaczenia właściwego odżywiania dla jakości naszego życia. Spotkajmy się!

Dowiedz się jak mogę Ci pomóc

Doradztwo żywieniowe obejmuje szeroki zakres działań mających na celu poprawę samopoczucia, redukcję niekorzystnych dla zdrowia czynników odżywczych i uświadomienie znaczenia właściwego odżywiania dla jakości naszego życia. Spotkajmy się!

Dowiedz się jak możemy Ci pomóc

Centrum Doradztwa Żywieniowego

Dietetyczne frytki z selera i cukinii

Najlepszą alternatywą dla frytek ziemniaczanych są frytki warzywne – na przykład z selera i cukinii.

21 sierpnia 2015.Magdalena Piechocka.0 polubień.0 Komentarzy

Dietetyczne frytki z selera i cukinii

Wartości odżywcze tradycyjnych frytek ziemniaczanych smażonych na oleju są naprawdę przerażające!  Najlepszą alternatywą dla frytek ziemniaczanych są frytki warzywne.

Frytki z cukinii wychodzą miękkie i bardzo delikatne, dlatego najlepiej wybrać młode, wąskie cukinie tak, aby każda frytka miała kawałek skórki – skórka nadaje im sprężystości. Natomiast frytki z selera mają konsystencję przypominającą tradycyjne frytki.

Składniki:

  • 1 cukinia 200 g (lepiej sprawdzają się bardzo małe młode cukinie prosto z ogródka) lub
  • 1 nieduży seler 200 g
  • przyprawy: papryka wędzona, czosnek suszony, sól, pieprz kolorowy (lub inne ulubione przyprawy np. curry, bazylia, oregano)

Przygotowanie:

Cukinię i selera pokrój w słupki. Cukinię posyp solą i dostaw, aż puści sok, następnie osusz papierowym ręcznikiem. W osobnych miseczkach obficie dopraw frytki przyprawami. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Rozłóż frytki na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Frytki z selera piecz 25-30 minut, a frytki z cukinii 15-20 minut.

Smacznego!

Więcej dietetycznych przepisów znajdziesz na stronie dietetyczne-przepisy.pl.

Dodaj komentarz

Proudly developed by Webzooh & Szajba Copyright ⓒ 2015 Meet Me