Jesienią, gdy więcej czasu możemy spędzić w kuchni, zmieniamy sposób przygotowania potraw, dłużej je gotujemy, pieczemy i dusimy. W jesiennym menu zgodnym z pięcioma przemianami dominują gęste, zawiesiste zupy, warzywa podawane na ciepło, sałatki z kaszami i warzywami strączkowymi.
Kuchnia pięciu przemian to umiejętność wykorzystania potencjału produktów ze względu na ich oddziaływanie na poszczególne obiegi czynnościowe w naszym ciele, np. odżywienie krwi, wzmocnienie sił witalnych i odporności, wzmocnienie trawienia czy też pokonanie patogenu, który wniknął do naszego ciała.
Wyróżniamy 5 elementów, które reprezentują poszczególne narządy (obiegi czynnościowe) a każdemu z nich jest z kolei przypisany dominujący smak i pora roku:
- ogień (gorzki,/pełne lato) – obieg czynnościowy serca i jelita cienkiego,
- ziemia (słodki,/centrum wszystkiego) – obieg czynnościowy śledziony , trzustki i żołądka
- metal (ostry/ jesień) – obieg czynnościowy płuc i jelita grubego
- woda (słony/zima) – nerki i pęcherz moczowy
- drzewo (kwaśny/wiosna).- wątroba, pęcherzyk żółciowy
Dodaj komentarz