Doradztwo żywieniowe obejmuje szeroki zakres działań mających na celu poprawę samopoczucia, redukcję niekorzystnych dla zdrowia czynników odżywczych i uświadomienie znaczenia właściwego odżywiania dla jakości naszego życia. Spotkajmy się!

Dowiedz się jak mogę Ci pomóc

Doradztwo żywieniowe obejmuje szeroki zakres działań mających na celu poprawę samopoczucia, redukcję niekorzystnych dla zdrowia czynników odżywczych i uświadomienie znaczenia właściwego odżywiania dla jakości naszego życia. Spotkajmy się!

Dowiedz się jak możemy Ci pomóc

Centrum Doradztwa Żywieniowego

Jesienne przepisy według kuchni "pięciu przemian"

W jesiennym menu zgodnym z "pięcioma przemianami" dominują gęste, zawiesiste zupy, warzywa podawane na ciepło, sałatki z kaszami i warzywami strączkowymi.

27 października 2016.Magdalena Piechocka.1 Like.0 Komentarzy

Jesienne przepisy według kuchni „Pięciu przemian”

Jesienią, gdy więcej czasu możemy spędzić w kuchni, zmieniamy sposób przygotowania potraw, dłużej je gotujemy, pieczemy i dusimy. W jesiennym menu zgodnym z pięcioma przemianami dominują gęste, zawiesiste zupy, warzywa podawane na ciepło, sałatki z kaszami i warzywami strączkowymi.

 

Kuchnia pięciu przemian to umiejętność wykorzystania potencjału produktów ze względu na ich oddziaływanie na poszczególne obiegi czynnościowe w naszym ciele, np. odżywienie krwi, wzmocnienie sił witalnych i odporności, wzmocnienie trawienia czy też pokonanie patogenu, który wniknął do naszego ciała.
Wyróżniamy 5 elementów, które reprezentują poszczególne narządy (obiegi czynnościowe) a każdemu z nich jest z kolei przypisany dominujący smak i pora roku:

  • ogień (gorzki,/pełne lato) – obieg czynnościowy serca i jelita cienkiego,
  • ziemia (słodki,/centrum wszystkiego) – obieg czynnościowy śledziony , trzustki i żołądka
  • metal (ostry/ jesień) – obieg czynnościowy płuc i jelita grubego
  • woda (słony/zima)  – nerki i pęcherz moczowy
  • drzewo (kwaśny/wiosna).- wątroba, pęcherzyk żółciowy

Okres października i listopada to element metalu – jesień. Wtedy wtedy wszystko chowa się do środka, zagęszcza, tzw. WeiQi (siły obronne/odporność) z powierzchni jest bardziej narażone na zewnętrzne patogeny (czyli np. przeziębienia). Przyrządzamy wtedy potrawy pobudzające krążenie, rozpraszające zimno, wzmacniające system odpornościowy i regulujące cały system trawienny, wzmacniające i ogrzewające.

Przepis na krem z warzyw z nasionami słonecznika

Składniki:

O – 2 l wrzącej wody,

Z – 3 marchewki, 1⁄2 szklanki nasion słonecznika,

M – 1 mały seler, mała pokrojona rzepa, 1 łyżka utartego korzenia imbiru,

W – sól, sos sojowy shoyu,

D – sok z cytryny.

Przygotowanie:
Do gotującej się wody należy dodać pokrojoną marchew, nasiona słonecznika, pokrojony seler i rzepę. Następnie całość gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem przez 25 – 30 minut, aż warzywa zmiękną. Odstawić zupę z ognia, doprawić świeżym sokiem z imbiru, sokiem z cytryny, solą, sosem sojowym i zmiksować.

Przepis na pasztet z soczewicy

Składniki:

Z – 1 zeszklona na oleju cebula, 2 łyżki oliwy, 1 szklanka kaszy kukurydzianej lub jaglanej,

M – 1 ząbek czosnku, pieprz, gałka muszkatołowa,

W – sól, 3 szklanki wody,

D – pęczek natki pietruszki,

O – majeranek, tymianek,

Z – 1,5 szklanki czerwonej soczewicy.

Przygotowanie:

Na rozgrzaną oliwę, wsypać należy kaszę, dodać cebulę i smażyć kilka minut, dodając przyprawy i często mieszając. Następnie dolać wodę i dodać sól. Całość gotować przez ok. 15 minut. Wsypać posiekaną, zieloną pietruszkę, szczyptę majeranku, tymianku oraz soczewicę. Następnie gotować pod przykryciem do wchłonięcia wody przez kaszę i soczewicę. Powstałą masę przełożyć do wysmarowanych wcześniej otrębami blaszek i piec w średnio rozgrzanym piekarniku przez ok. 25 minut. Podawać jako dodatek do pieczywa lub jako ciepłą potrawę z sosem i warzywami.

Kawa pięciu przemian

Przepis na kawę PP, której picie na czczo daje gwarancję wyregulowania pracy jelit i żołądka – szczególnie polecana osobom, które mają problemy z zaparciami.

Składniki (na dwie porcje):

G – woda,
S – cynamon,
O- imbir, goździki,
Sł. – sól,
K – kropla cytryny,
G – kawa naturalna

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy wszystkie składniki w podanej kolejności, zachowując pomiędzy nimi odstęp ok. 2 min. Po dodaniu ostatniego składnika kawę gotujemy jeszcze 5 minut.

Dodaj komentarz

Proudly developed by Webzooh & Szajba Copyright ⓒ 2015 Meet Me