Doradztwo żywieniowe obejmuje szeroki zakres działań mających na celu poprawę samopoczucia, redukcję niekorzystnych dla zdrowia czynników odżywczych i uświadomienie znaczenia właściwego odżywiania dla jakości naszego życia. Spotkajmy się!

Dowiedz się jak mogę Ci pomóc

Doradztwo żywieniowe obejmuje szeroki zakres działań mających na celu poprawę samopoczucia, redukcję niekorzystnych dla zdrowia czynników odżywczych i uświadomienie znaczenia właściwego odżywiania dla jakości naszego życia. Spotkajmy się!

Dowiedz się jak możemy Ci pomóc

Centrum Doradztwa Żywieniowego

Kuchnia pięciu przemian - co jeść gdy nadchodzi jesień?

Nasze odżywanie powinniśmy dostosować do pory roku. Jesienią życie nabiera innego rytmu.

16 października 2017.Kasia Śmiałek.0 polubień.0 Komentarzy

Kuchnia pięciu przemian – co jeść gdy nadchodzi jesień?

Nasze odżywanie powinniśmy dostosować do pory roku. Jesienią życie nabiera innego rytmu. Znacznie krótsze dni sprawiają, że dłużej śpimy, odpoczywamy. Nie powinniśmy zapominać również o rozgrzaniu naszego organizmu. W tradycyjnej medycynie chińskiej jesień to częściowo pora przejściowa w stan zimy- odpowiadający żywiołowi i przemianie Ziemi oraz częściowo wchodzimy już w przemianę Metalu. Nie dziwi zatem fakt, że w tym okresie wzmacniamy obieg czynnościowy śledziony i żołądka, czyli nasze centrum trawienno – transportujące, a zaraz potem troszczymy się o jelita powiązane systemowo z płucami.

Właściwe odżywianie zdecydowanie poprawi odporność i kondycję organizmu. Zalecane jest jedzenie ciepłych dań, najlepiej gęstych, sycących zup. Jednocześnie ogranicza się spożywanie surowych owoców, które wychładzają organizm i w dużej ilości powodują gromadzenie śluzu.
Niewłaściwe proporcje w daniach mogą nasilać katar, kaszel, aktywować guzki i torbiele. Gdybyśmy mieli określić udział pożywienia poszczególnych składników, to największa uwagę należy poświęcić pokarmom zbożowym (żyto, orkisz, owies, proso, quinoa) i gotowanym warzywom sezonowym. Nasz układ trawienny również zaakceptuje niewielkie ilości strączkowych (bób, ciecierzyca, fasola adzuki), owoców sezonowych np. jabłka, gruszki w postaci zapomnianych już kompotów. Nie powinno zabraknąć produktów fermentowanych np. kapusty kiszonej. Mięso zalecane jest od 2-3 x w tygodniu, najlepiej jako składnik zup. Doskonale sprawdzają się również przyprawy rozgrzewające, które dbają i podtrzymują nasz ogień trawienny: goździki, imbir, kurkuma, macierzanka, majeranek, anyż czy koper włoski.

Przepis na bulion energetyczny z wołowiny

Do ok. 4 l wrzącej wody dodać:
g – 1 łyżeczkę tymianku,
sł – 20dag kości szpikowej cielęcej lub wołowej z mięsem,
sł – 1 żółtko,
sł – 1 pokrojoną marchewkę.
Gotować 6 godz. pod przykryciem, na bardzo małym ogniu, w żadnym wypadku nie dolewać wody. Pić trzy razy dziennie po 1 filiżance przez 3 dni.
Bulion należy przechowywać w lodówce.

Zupa z czerwonej soczewicy

  • 1/2 kg czerwonej soczewicy
  • 3 litry wrzątku
  • szczypta tymianku
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 3 duże marchewki
  • 2 duże pietruszki
  • 3 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka imbiru i kolendry
  • 1/3 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka soli
  • sos sojowy
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki
  • szczypta majeranku
  • 1 łyżeczka masła

1/2 kg soczewicy zalać zimną wodą, zagotować, odlać wodę, zalać świeżą wodą i gotować 10 min. Do 3 litrów wrzątku wsypać szczyptę tymianku, dodać 3 duże marchewki i 2 duże pietruszki pokrojone na ćwiartki, 3 duże cebule przekrojone na pół, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczkę imbiru i kolendry, 1/3 łyżeczki chilli oraz 1 łyżeczkę kminku mielonego. Dodać soczewicę z wodą, w której się gotowała, łyżeczkę soli, sos sojowy i gotować do miękkości warzyw. Wyjąć jarzyny pozostawiając 1 marchewkę, 1 pietruszkę, 1 cebulę i zmiksować dodać sok z cytryny i zieloną pietruszkę, szczyptę majeranku, łyżeczkę masła.

Dodaj komentarz

Proudly developed by Webzooh & Szajba Copyright ⓒ 2015 Meet Me