Doradztwo żywieniowe obejmuje szeroki zakres działań mających na celu poprawę samopoczucia, redukcję niekorzystnych dla zdrowia czynników odżywczych i uświadomienie znaczenia właściwego odżywiania dla jakości naszego życia. Spotkajmy się!

Dowiedz się jak mogę Ci pomóc

Doradztwo żywieniowe obejmuje szeroki zakres działań mających na celu poprawę samopoczucia, redukcję niekorzystnych dla zdrowia czynników odżywczych i uświadomienie znaczenia właściwego odżywiania dla jakości naszego życia. Spotkajmy się!

Dowiedz się jak możemy Ci pomóc

Centrum Doradztwa Żywieniowego

Kurkuma

Jedna z najzdrowszych przypraw świata!

29 października 2015.Magdalena Piechocka.0 polubień.0 Komentarzy

Kurkuma- jedna z najzdrowszych przypraw świata!

Kurkumę nazywa się „przyprawą życia” ­ chroni wątrobę, serce, mózg, wzmacnia odporność. Słynie przede wszystkim z silnych właściwości przeciwwirusowych i przeciwzapalnych. Kurkuma to też świetny oręż w walce z rakiem i chorobą Alzheimera! Najbardziej znaną substancją aktywną kurkumy jest kurkumina odpowiedzialna za pomarańczowy kolor kłącza. Kurkumina jest silnym przeciwutleniaczem, a więc chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, które uszkadzając komórki, przyspieszają procesy starzenia i zwiększają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Kurkumina działa również jak naturalny antybiotyk – ma właściwości przeciwbakteryjne, ale również przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Korzystnie wpływa na układ nerwowy. Spośród najważniejszych związków aktywnych kurkumy warto wymienić również olejki eteryczne (w tym m.in. tumeron), które pobudzają wydzielanie żółci i zapobiegają wzdęciom, witaminę C i sole mineralne.

Jednakże, aby leczenie kurkumą przynosiło skutki muszą być spełnione dwa warunki: jakość kurkumy musi dobra oraz musimy wiedzieć, jak jej używać.

Jakość

Dobra jakość to przede wszystkim produkt niepodrobiony, bez żadnych domieszek i obcych substancji, pochodzący z upraw bez użycia środków chemicznych. Problem jest w tym, że kupujemy kurkumę najczęściej nie od producentów a od dystrybutorów, którzy często, aby zyskać na objętości dodają obce substancje na przykład mąkę. Można to sprawdzić ale już po zakupie. Rozpuszczamy kurkumę w szklance wody, jeśli na dnie widzimy osad, to znaczy kupiliśmy oszukany produkt.

Jak używać kurkumy?

Hindusi używają jej powszechnie i jedzą dziennie około 2 g. Kurkumę można dodać do dań z ryżu, jajek i warzyw. W odróżnieniu od wielu innych przypraw, kurkumę dorzuca się na początku gotowania, by wydobyć jej smak, zapach i intensywny żółty kolor. W kuchni hinduskiej łączy się ją intuicyjnie z pieprzem i papryką, a wkładem zachodniej nauki jest wyjaśnienie, dlaczego tak jest dla nas najlepiej. Otóż w połączeniu z papryką wchłanianie dobrodziejstw kurkumy przez nasz organizm zwiększa się 2000 razy!

Może być także rozpuszczana w tłuszczach – oliwie, oleju rzepakowym lub z siemienia lnianego – by zwiększyć jej dobre skutki.

Dodaj komentarz

Proudly developed by Webzooh & Szajba Copyright ⓒ 2015 Meet Me