Doradztwo żywieniowe obejmuje szeroki zakres działań mających na celu poprawę samopoczucia, redukcję niekorzystnych dla zdrowia czynników odżywczych i uświadomienie znaczenia właściwego odżywiania dla jakości naszego życia. Spotkajmy się!
Doradztwo żywieniowe obejmuje szeroki zakres działań mających na celu poprawę samopoczucia, redukcję niekorzystnych dla zdrowia czynników odżywczych i uświadomienie znaczenia właściwego odżywiania dla jakości naszego życia. Spotkajmy się!
Ciasto marchewkowe jest wszystkim doskonale znane i bardzo lubiane. Muffinki marchewkowe przygotowane bez użycia mąki i białego cukru to smaczna, a przede wszystkim zdrowsza słodycz, która stanowi dobrą alternatywę dla batoników czy czekoladek.
Składniki:
1,5 szklanki startej marchewki
1 szklanka płatków owsianych
0,5 szklanki otrębów owsianych
0,5 szklanki cukru trzcinowego
3 jajka wiejskie
3 łyżki oliwy lub oleju z pestek winogron
garść rodzynek (polecam również daktyle)
0,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 płaska łyżeczka soli morskiej
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Muffiny marchewkowe przygotowujemy w dwóch naczyniach. W pierwszym mieszamy ze sobą płatki, otręby, sodę oczyszczoną, sól, cynamon i przyprawę do piernika. W drugim naczyniu miksujemy jajka, cukier i oliwę (lub olej). Gdy masa jest już jednolita, dodajemy do niej startą marchewkę i pokrojone rodzynki. Całość delikatnie mieszamy. Powstałą masę przelewamy do pierwszego naczynia z suchymi składnikami. Mieszamy i napełniamy ciastem kokilki wyłożone papilotkami. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 35 minut.
Doradztwo żywieniowe obejmuje szeroki zakres działań mających na celu poprawę samopoczucia, redukcję niekorzystnych dla zdrowia czynników odżywczych i uświadomienie znaczenia właściwego odżywiania dla jakości naszego życia.
Dodaj komentarz