Doradztwo żywieniowe obejmuje szeroki zakres działań mających na celu poprawę samopoczucia, redukcję niekorzystnych dla zdrowia czynników odżywczych i uświadomienie znaczenia właściwego odżywiania dla jakości naszego życia. Spotkajmy się!

Dowiedz się jak mogę Ci pomóc

Doradztwo żywieniowe obejmuje szeroki zakres działań mających na celu poprawę samopoczucia, redukcję niekorzystnych dla zdrowia czynników odżywczych i uświadomienie znaczenia właściwego odżywiania dla jakości naszego życia. Spotkajmy się!

Dowiedz się jak możemy Ci pomóc

Centrum Doradztwa Żywieniowego

Odporność na szóstkę- co jeść aby nie chorować?

W okresie jesienno- zimowym wybieraj produkty wspierające system immunologiczny organizmu.

16 listopada 2015.Magdalena Piechocka.0 polubień.0 Komentarzy

Odporność na szóstkę- co jeść aby nie chorować?

Ostra papryka, imbir, kiszonki, ryby morskie i kasza – to tylko niektóre produkty, które warto jeść, by naturalnie zwiększyć odporność w okresie jesienno­zimowym. Dzięki diecie wspomagającej odporność, organizm potrafi odeprzeć atak zarazków, gdy wszyscy dookoła kichają i kaszlą. Wybieraj produkty wspierające system immunologiczny organizmu. Aby podnieść naturalną odporność organizmu, dzienna racja pokarmowa powinna zawierać duże ilości witamin i składników mineralnych, w tym przeciwutleniaczy, oraz naturalnych substancji ochronnych występujących w roślinach ­ bioflawonidów. Przeciwutleniacze ­ tzw. antyoksydanty ­ pomagają neutralizować nadmiar wolnych rodników wytwarzanych w ramach naturalnego mechanizmu obronnego organizmu. Najważniejsze z nich to beta­karoten, witaminy E i C oraz selen.

Co jeść?

Marchew:

Dieta na przeziębienie i grypę jest bogata w marchew. Jej pomarańczowy kolor świadczy o tym, że zawiera dużo beta- karotenu, z którego w organizmie wytwarzana jest witamina A. Utrzymuje ona w dobrym stanie błonę śluzową dróg oddechowych, utrudniając przenikanie zarazków do krwi. Zwiększa liczbę komórek odpornościowych, dzięki czemu pomaga odeprzeć atak wirusów.

Miód:

Każdy z nas powinien profilaktycznie jeść 1­2 łyżki miodu dziennie. Dostarcza kwasów organicznych, aminokwasów, cennych enzymów i mikroelementów, które mobilizują układ odpornościowy (w miodzie spadziowym jest 4 razy więcej żelaza niż w innych). Miód zawiera witaminy z grupy B, które współuczestniczą w tworzeniu białek, hormonów i enzymów potrzebnych do wzmocnienia obrony.

Ryby:

Dobroczynne działanie mają zwłaszcza tłuste ryby morskie: halibut, łosoś, śledź, tuńczyk, makrela, sardynki. Ich atutem jest duża zawartość kwasów omega­3, które dostarczają budulca do produkcji hormonów przeciwzapalnych.

Grejpfrut:

Owoce cytrusowe zawierają mnóstwo witaminy C ­ pobudza ona produkcję interferonu ­ białka, które pomaga rozprawić się z zarazkami, nie dopuszczając do rozwoju choroby i wspomagając jej leczenie. Witamina C uszczelnia ścianki naczyń krwionośnych i zwiększa odporność błon śluzowych, uniemożliwiając wirusom przenikanie do organizmu. Jeden grejpfrut dostarcza więcej witaminy C niż zalecana dzienna dawka.

Natka pietruszki:

Dostarcza ona niezwykle dużo żelaza, które zwiększa liczbę przeciwciał i hamuje rozmnażanie drobnoustrojów chorobotwórczych. Od ilości tego pierwiastka zależy odporność. Łyżka posiekanych listków pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A i C.

Cebula i czosnek:

Mobilizują układ odpornościowy i działają bakteriobójczo. Cebula zawiera dużo witaminy C, witamin z grupy B i olejków eterycznych. Obfituje w siarczki powstrzymujące rozwój infekcji i przyśpieszające zwalczanie choroby.

Aby uchronić się przed infekcjami w okresie jesienno­zimowym, warto myśleć o tym przez cały rok, im bardziej organizm jest zahartowany, tym mniejsze prawdopodobieństwo zachorowania. Warto jednak wiedzieć, że właściwa dieta może znacznie wzmocnić układ odpornościowy, a tym samym ustrzec przed chorobami.

Dodaj komentarz

Proudly developed by Webzooh & Szajba Copyright ⓒ 2015 Meet Me