Doradztwo żywieniowe obejmuje szeroki zakres działań mających na celu poprawę samopoczucia, redukcję niekorzystnych dla zdrowia czynników odżywczych i uświadomienie znaczenia właściwego odżywiania dla jakości naszego życia. Spotkajmy się!

Dowiedz się jak mogę Ci pomóc

Doradztwo żywieniowe obejmuje szeroki zakres działań mających na celu poprawę samopoczucia, redukcję niekorzystnych dla zdrowia czynników odżywczych i uświadomienie znaczenia właściwego odżywiania dla jakości naszego życia. Spotkajmy się!

Dowiedz się jak możemy Ci pomóc

Centrum Doradztwa Żywieniowego

Otyłość to toczący się stan zapalny w naszym organizmie!

Otyłość jest uważana za pandemię XXI wieku. Częstość występowania otyłości na świecie gwałtownie wzrasta.

26 sierpnia 2016.Magdalena Piechocka.0 polubień.0 Komentarzy

OTYŁOŚĆ TO TOCZĄCY SIĘ STAN ZAPALNY W NASZYM ORGANIZMIE O NISZCZYCIELSKIEJ SILE!

1.Co to jest otyłość?

Otyłość to choroba przewlekła charakteryzująca się nadmiernym nagromadzeniem tkanki tłuszczowej (powyżej 15% masy ciała dorosłego mężczyzny i ponad 25% masy ciała dorosłej kobiety) i wskaźnikiem masy ciała (BMI) równym lub powyżej 30 kg/m2. Konsekwencją otyłości jest pomniejszenie komfortu życia, niepełnosprawność oraz ryzyko przedwczesnej śmierci. Otyłość jest chorobą przewlekłą z silną tendencją do rodzinnego występowania, którą wzmacniają takie czynniki środowiskowe, jak brak aktywności fizycznej w zestawieniu z dietą wysokokaloryczną oraz tania żywność złej jakości.

2. Otyłość to nie to samo co nadwaga!

Body Mass Index, czyli popularny BMI, służy do oceny masy ciała. Wylicza się go, dzieląc masę ciała przez wzrost w metrach do kwadratu:

  • 18,5- ­24,9 – prawidłowa masa ciała,
  • powyżej 25 – nadwaga,
  • powyżej 30 – otyłość.

Wśród otyłości wyróżniamy dalsze stopnie:

  • pierwszego stopnia 30­34,9 kg/m2
  • drugiego stopnia 35­39,9 kg/m2
  • trzeciego stopnia od 40 kg/m2

Przekroczenie idealnego wskaźnika BMI o 20% to otyłość.

Obliczenia BMI to jednak nie wszystko. Pacjenta nie należy oglądać tylko poprzez tabelki BMI, gdyż “wygląd”otyłości może przybierać różne formy: uogólniona (tłuszcz rozmieszczony równomiernie po całości ciała), gynoidalna (pośladkowo­-udowa) czy brzuszna. Uważa się, że właśnie tłuszcz zlokalizowany w jamie brzusznej jest tłuszczem najbardziej aktywnym metabolicznie. Otyłość typu brzusznego jest bezpośrednio łączona z wyższym ryzykiem zachorowań na zespół metaboliczny, czyli m.in. cukrzycę typu II i choroby sercowo ­ naczyniowe. Warto zauważyć, że w wraz z wiekiem następuje relokacja tłuszczu w okolice brzuszne, dlatego warto zapobiegać jego nagromadzeniu właśnie w tej okolicy poprzez konsekwentną zmianę sposobu żywienia i włączenie satysfakcjonującej nas formy ruchu.

3. Otyłość według medycyny chińskiej

Otyłość w medycynie chińskiej to nadmiar śluzu, który gromadzi się w naszym ciele. Może być kilka dróg patologicznego powstawani śluzu, lecz zawsze na pierwszym miejscu jest to niewłaściwy sposób żywienia i brak dbałość o nasz układ pokarmowy. Podejście to nie różni się zatem w żaden sposób o dietetyki na zachodzie. Najbardziej podstawowym stanem patologicznym jest osłabienie obiegu czynnościowego śledziony, która odpowiada w naszym organizmie na transport i transformację płynów i substancji w naszym ciele. Jeżeli ta zawodzi, płyny zaczynają gęstnieć i zamieniać się w patologiczny śluz, ten zaś w miarę czasu gęstnieje i w miarę czasu może powodować nawet powstawanie guzków. Pierwszym krokiem w takim stanie jest zwrócenie uwagi na dostarczanie pokarmów zgodnie z zegarem czynnościowym narządów: śniadanie 7.00 ­- 9.00, obiad 12.00 ­- 14.00, kolacja 17.00 – ­19.00. Następnie pokarmy dobierane są pod względem termiki i działania funkcjonalnego. Wymagany jest zatem głębsza analiza z wywiadu, czy diagnoza z pulsu i języka.

4. Tkanka tłuszczowa

Tłuszcz w organizmie możemy podzielić na „dobry” i „zły”. Dobry tłuszcz, czyli brunatna tkanka tłuszczowa, jest aktywny metabolicznie, a jego zadaniem jest utrzymywanie między innymi prawidłowej ciepłoty ciała. Stanowi też ochronę dla naszych narządów wewnętrznych. Biała tkanka tłuszczowa jest magazynem energii w formie lipidów i to ona stanowi „nadbagaż” w postaci nadmiernej masy ciała.

Biała tkanka tłuszczowa ma za zadanie magazynować energię i produkować hormony, które wydzielane są do krwi. Pewna jej ilość jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednym z głównych hormonów

produkowanych przez białe komórki tłuszczowe (adipocyty) jest adiponektyna, która wpływa na procesy metaboliczne, uwrażliwia tkanki na działanie insuliny, a także wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwmiażdżycowe.Gdy białego tłuszczu jest w organizmie zbyt dużo, proces produkcji adiponektyny jest spowolniony, co skutkuje większą zapadalnością na choroby metaboliczne i cukrzycę.

5. Czy mięśnie ważą więcej od tłuszczu?

Niestety nie­,mięśnie nie ważą więcej od tłuszczu. Kilogram wagi naszego ciała zawsze będzie kilogramem. Nieporozumienie bierze się stąd, że mięśnie mają bardziej zwartą budowę, niż tkanka tłuszczowa. Objętościowo może się zatem wydawać, że faktycznie są cięższe. Oznacza to, że kilogram mięśni zajmuje znacznie mniej miejsca niż kilogram tłuszczu.

6. Klasyfikacja otyłości

Z przyczynowego punktu widzenia otyłość dzieli się na pierwotną i wtórną.

Do rozwoju otyłości pierwotnej zwanej prostą lub samoistną prowadzą różne czynniki środowiskowe. Ten typ otyłości występuje zarówno u dzieci jak i dorosłych. Nakładające się na otyłość prostą ciągłe spożywanie pokarmów wysokokalorycznych i złej jakości oraz nieprawidłowe rozłożenie posiłków w ciągu dnia powoduje znaczną tendencję do utrzymywania się wysokiego stężenia cholesterolu i zaburzonej tolerancji węglowodanów (insulinooporność).

Przyczynę otyłości wtórnej lub objawowej stanowią zaburzenia czynności gruczołów wydzielania wewnętrznego. Rozwija się ona w następstwie innych chorób, np. zespołu Cushinga, zespołu policystycznych jajników (Steina ­ Leventhala), wyspiaka wydzielającego insulinę, niedoboru hormonu wzrostu lub rzekomej niedoczynności przytarczyc.

7. Wpływ otyłości na życie i zdrowie człowieka

Otyłość jest chorobą przewlekłą bez tendencji do samoistnego ustępowania. Gromadzący się w organizmie nadmiar tkanki tłuszczowej wpływa na cały ustrój, ponieważ komórki tłuszczowe są nie tylko miejscem magazynowania energii, ale wykazują również aktywność auto­, paro­ i endokrynną. Wytwarzane w tkance tłuszczowej substancje, biorą udział w rozwoju insulinooporności, która stanowi jeden z głównych mechanizmów rozwoju chorób towarzyszących otyłości, takich jak nadciśnienie tętnicze, zaburzenia lipidowe, miażdżyca, choroba niedokrwienna serca i cukrzyca typu 2.

Otyłość ma wpływ na funkcjonowanie całego organizmu, może przyczynić się do uszkodzenia lub chorób innych narządów. Skutki otyłości ą szczególnie odczuwane przez stawy i kości, gdyż pod wpływem zbyt dużego ciężaru następuje ich degeneracja i zwyrodnienie. U osób otyłych częściej dochodzi do złamań i zwichnięć. Udowodniono, że otyłość zwiększa również ryzyko zapaleń stawów i kości.

Zmorą ludzi otyłych są także żylaki kończyn dolnych oraz wzrost zagrożenia zachorowania na takie schorzenia, jak: udar mózgu, nowotwory, bezpłodność, kamienica pęcherzyka żółciowego. Otyłość obniża również samopoczucie i powoduje, że wzrasta ryzyko śmierci.

8. Niestety, łatwo jest utyć….

Otyłość jest rezultatem niepożądanego przyrostu masy ciała, spowodowanego dodatnim bilansem energetycznym – spożywaniem większej ilości kalorii niż jest zużywane przez daną osobę. Zastój mięśniowy wynikający z braku aktywności fizycznej prowadzi do zbijania się kropelek tłuszczu w taki sposób, że zbita tkanka tłuszczowa trudniej podlega rozpadowi. Z ograniczeniem wysiłku fizycznego oraz długotrwałym unieruchomieniem np. podczas oglądania telewizji lub pracy przy komputerze wiąże się także mniejsze zużycie energii. Często unieruchomieniu towarzyszy dodatkowo spożywanie bogatokalorycznej żywności np. chipsów, słonych paluszków, prażonej kukurydzy, co sprzyja odkładaniu tłuszczu.

9. Podsumowanie

Nadmiar kilogramów nie jest problemem tylko estetycznym. Nadmiar tkanki tłuszczowej to choroba, grożąca w dodatku rozwojem innych chorób. Wyodrębniono dużą liczbę schorzeń, co do których nie ma wątpliwości, że są w dużej mierze konsekwencją otyłości. Warto wspomnieć również o aspekcie psychologicznym otyłości. Osoby otyłe czują się zwykle niedobrze w swoim ciele, alienują się z życia towarzyskiego, często nie mogąc znaleźć drogi wyjścia z pułapki tycia. Brak silnej woli, brak wsparcia wśród bliskich osób lub brak ogólnej świadomości problemu jakim jest wpływ otyłości na ich zdrowie mogą być zabójcze.

Podsumowując, jeśli masz nadwagę lub otyłość zmodyfikuj swoje zwyczaje żywieniowe i styl życia! Zadbaj o codzienną porcję ruchu, a pomożesz sobie zwalczyć nadwagę i dolegliwości wynikające z nadmiernej masy ciała.


Bibliografia:

BIULETYN Wydziału Farmaceutycznego Akademii Medycznej w Warszawie „ Otyłość­ przyczyny i leczenie” Biul. Wydz. Farm. AMW, 2003, 1, 1­10

Tomasz Mazurek, I Katedra i Klinika Kardiologii, Warszawski Uniwersytet Medyczny, „ Aktywność prozapalna tkanki tłuszczowej – nowe spojrzenie na etiologię miażdżycy”, Kardiol Pol 2009; 67: 1119­1124.

Dodaj komentarz

Proudly developed by Webzooh & Szajba Copyright ⓒ 2015 Meet Me