Doradztwo żywieniowe obejmuje szeroki zakres działań mających na celu poprawę samopoczucia, redukcję niekorzystnych dla zdrowia czynników odżywczych i uświadomienie znaczenia właściwego odżywiania dla jakości naszego życia. Spotkajmy się!

Dowiedz się jak mogę Ci pomóc

Doradztwo żywieniowe obejmuje szeroki zakres działań mających na celu poprawę samopoczucia, redukcję niekorzystnych dla zdrowia czynników odżywczych i uświadomienie znaczenia właściwego odżywiania dla jakości naszego życia. Spotkajmy się!

Dowiedz się jak możemy Ci pomóc

Centrum Doradztwa Żywieniowego

Pierniczki świąteczne w wersji fit

Święta niekoniecznie muszą się kojarzyć z przejedzeniem i milionem pochłoniętych kalorii.

7 grudnia 2015.Magdalena Piechocka.0 polubień.0 Komentarzy

Święta niekoniecznie muszą się kojarzyć z przejedzeniem i milionem pochłoniętych kalorii. Zamiast ciast wybierz dietetyczne pierniczki. Są równie smaczne i piękne jak te z przepisu tradycyjnego!

Co potrzebujesz?

  • 45g rozmiękczonego masła
  • 3⁄4 szklanki brązowego cukru
  • 1⁄2 szklanki niesłodzonego musu jabłkowego
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki melasy
  • 3 szklanki mąki (może być bezglutenowa)
  • 2 1⁄2 – 3 łyżeczek mielonego imbiru
  • 1 1⁄2 łyżeczki przyprawy korzennej

Jak przygotować?

Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj mus jabłkowy i miksuj całość, dopóki się nie połączy. Do uzyskanej masy dodaj jajko i melasę, wymieszaj. Następnie powoli zacznij powoli dodawać składniki sypie czyli mąkę, sodę oczyszczoną i przyprawy. Miksuj całość powoli mikserem ustawionym na średnie obroty, póki masa jest jeszcze wilgotna. Przerwij miksowanie, gdy tylko zobaczysz, że zaczyna się formować ciasto. Podziel ciasto na dwie części, uformuj z nich płaskie dyski i umieść między arkuszami papieru pergaminowego. Włóż je do lodówki na około 2 godziny. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Na stolnicy rozłóż arkusz papieru pergaminowego. Wyjmij z lodówki jedną porcję ciasta i umieść je na pergaminie. Na wierzch połóż kolejny arkusz papieru pergaminowego. Następnie rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm. Wycinaj z ciasta pierniczki i umieszczaj na wyłożonej papierem pergaminowym blasze do pieczenia. Piecz ok. 15 min.

Dodaj komentarz

Proudly developed by Webzooh & Szajba Copyright ⓒ 2015 Meet Me