Doradztwo żywieniowe obejmuje szeroki zakres działań mających na celu poprawę samopoczucia, redukcję niekorzystnych dla zdrowia czynników odżywczych i uświadomienie znaczenia właściwego odżywiania dla jakości naszego życia. Spotkajmy się!

Dowiedz się jak mogę Ci pomóc

Doradztwo żywieniowe obejmuje szeroki zakres działań mających na celu poprawę samopoczucia, redukcję niekorzystnych dla zdrowia czynników odżywczych i uświadomienie znaczenia właściwego odżywiania dla jakości naszego życia. Spotkajmy się!

Dowiedz się jak możemy Ci pomóc

Centrum Doradztwa Żywieniowego

Poświąteczny detoks!

Każdemu z nas, szczególnie po Świętach, przyda się kilkudniowe oczyszczanie organizmu z toksyn.

8 stycznia 2016.Magdalena Piechocka.0 polubień.0 Komentarzy

Poświąteczny detoks

Każdemu z nas, szczególnie po Świętach, przyda się kilkudniowe oczyszczanie organizmu z toksyn. Detoks to świetny sposób na pozbycie się zalegających w organizmie substancji. Oczyszczanie organizmu to przede wszystkim odpowiednia dieta ale również wysiłek fizyczny, kuracje ziołowe lub nawet oczyszczanie jelita grubego za pomocą lewatyw. Wybór produktów pomagających oczyścić organizm jest całkiem spory. Dziś skupimy się na usystematyzowaniu tego, co warto jeść podczas oczyszczania organizmu a czego unikać.

Detoks w okresie zimowym jest wyzwaniem, gdyż skłania nas automatycznie do redukcji kalorii a tym samym redukcji wytwarzanego ciepła. Dlatego jeśli zdecydujesz się na kilkudniową kurację postaraj się aby posiłki były spożywane na ciepło, najlepiej w formie zup- ogrzewają, są lekkostrawne, a wywary oczyszczają.

Pamiętaj

Do każdej diety trzeba się nieco przygotować. Najlepiej już tydzień wcześniej redukować czerwone mięso, słodycze, alkohol oraz kawę aż do momentu całkowitego odstawienia.  Pamiętaj również o piciu dużych ilości wody! O tym, jak ważne jest odpowiednie nawodnienie organizmu, znajdziecie już  wpis na blogu. W okresie zimy popijaj ciepłą przegotowaną wodę. Dla jakości nawodnienia i funkcji wydalniczych organizmu liczą się również płyny z gotowanych zup.

Proponuję detoks polegający na spożywaniu odpowiednio przygotowanych i dobranych warzyw i owoców, których kombinacja powinna wyglądać następująco: 80% produktów alkalizujących (np. owoce, warzywa, ziemniaki, proso, gryka) oraz 20% zakwaszających (np. mięso, ryby, pestki i orzechy). Posiłki, na których oparta jest taka dieta oczyszczająca zazwyczaj mają nie więcej niż 600-800 kalorii na dzień. To bardzo mało, ale jeżeli zastosujemy taki detoks w określonym celu, w określony sposób i określonym czasie nie zaszkodzi to naszemu organizmowi. Poniższe produkty możemy stosować w różnych kombinacjach przez dłuższy czas kuracji zimowej rozszerzając wartość kaloryczną i rozszerzając gamę produktów glutenowych, takich jak płatki owsiane, orkisz czy żyto w wersji eko.

Jakie produkty pomagają oczyścić organizm?

  • Całe warzywa, ­najlepiej polskie: buraki, ziemniaki, pietruszka, marchew, por czy kabaczek, dynia
  • Zupy, ale bez zasmażek, śmietany i mąki
  • Brązowy ryż, ziarna bez glutenu (proso, gryka) ­ najlepiej jako dodatek do zup warzywnych
  • Ziarna, najlepiej prażone, gdyż wzmacnia to ich potencjał rozgrzewający, skraca czas gotowania i ułatwia trawienie
  • Fasola, soczewica- ­ najlepiej jako dodatek do zup warzywnych
  • Zielona herbata, yerba mate
  • Dzikie ryby, kurczak i indyk organiczny- jako baza do wywarów warzywnych
  • Orzechy i nasiona do podjadania pomiędzy posiłkami
  • Całe owoce i jagody- ­ na szczególną uwagę zasługują nasze polskie jabłka, w “ogrzanej formie” są bardzo lekkostrawne dla naszego żołądka, nawet za cenę podwyższonego IG po rozgotowaniu.
  • Przypraw o ciepłej termice: imbir, cayenne, pieprz, kminek, kolendra, anyż, kardamon, goździki
  • Tłuszcze roślinne: olej lniany

Czego unikać?

  • Nabiał (szczególnie UHT)
  • Warzywa termicznie zimne i nie występujące naturalnie w okresie zimowym w naszej strefie klimatycznej (np. pomidor, ogórek zielony)
  • Gluten
  • Cukier
  • Soja głównie ze względu na GMO
  • Kawa, napoje gazowane, alkohol
  • Wołowina i wieprzowina
  • Kukurydza

Detoks za pomocą mieszanek ziołowych

Oczyszczanie organizmu świetnie wspomagają mieszanki ziołowe, które usprawniają procesy wydania toksyn poprzez pobudzanie pocenia, działanie moczopędnie czy wspieranie procesów trawiennych. W terapii oczyszczającej stosuje się mieszanki ziołowe, w skład których wchodzą m.in.: łopian większy, cykoria, skrzyp polny, koniczyna, korzeń mniszka lekarskiego, fiołek trójbarwny, dziurawiec zwyczajny, jeżówka, morszczyn pęcherzykowaty, pokrzywa, karczochy, kora brzozy, nasienie czarnuszki, kwiat kocanki, koper włoski, wiązówka błotna, ostropest plamisty, zielona herbat, aloes. Można także stosować wymienione zioła pojedynczo.

Przepis: herbatka na trawnienie

Receptura Jeremy’ego Rossa*

Składniki:

  • Krwawnik 50g
  • Mięta 30g
  • Koper włoski 50g
  • Korzeń lukrecji 20g
  • Można dodać 1­2 szt goździków lub 0,5 ­1 sztuki na szklankę anyżu gwiazdkowego w zimne dni.

*przepis wykorzystano z materiałów dydaktycznych dr Agnieszki Krzemińskiej, Kurs Dietetyki Profilaktycznej I Leczniczej wdł TCM (Tradycyjna Medycyna Chińska).

Dodaj komentarz

Proudly developed by Webzooh & Szajba Copyright ⓒ 2015 Meet Me