Doradztwo żywieniowe obejmuje szeroki zakres działań mających na celu poprawę samopoczucia, redukcję niekorzystnych dla zdrowia czynników odżywczych i uświadomienie znaczenia właściwego odżywiania dla jakości naszego życia. Spotkajmy się!

Dowiedz się jak mogę Ci pomóc

Doradztwo żywieniowe obejmuje szeroki zakres działań mających na celu poprawę samopoczucia, redukcję niekorzystnych dla zdrowia czynników odżywczych i uświadomienie znaczenia właściwego odżywiania dla jakości naszego życia. Spotkajmy się!

Dowiedz się jak możemy Ci pomóc

Centrum Doradztwa Żywieniowego

Probiotyki i prebiotyki-­ jaką rolę pełnią w naszym organizmie?

Niezbędnym elementem naszej diety powinny być probiotyki i prebiotyki. Czym są? Gdzie je znaleźć?

8 lutego 2016.Magdalena Piechocka.0 polubień.0 Komentarzy

Probiotyki i prebiotyki

Niezbędnym elementem naszej diety powinny być probiotyki i prebiotyki. Ich podstawowym źródłem jest naturalna żywność. Nie służą im dieta przeładowana cukrem, skrobią i tłuszczem zwierzęcym. Zabójcze dla nich są również niektóre grupy leków. Czym są? Gdzie je znaleźć?

Czym są probiotyki?

Probiotyki to dobre bakterie, produkujące pałeczki kwasu mlekowego. Są one swoistą przeciwwagą dla szkodliwych bakterii (patogenów) znajdujących się w naszych organizmach. Sytuacja, w której bakterie szkodliwe zaczynają dominować nad tymi przyjaznymi dla organizmu nazywamy dysbiozą. Stan ten wcześniej czy póżniej doprowadza do choroby. Najczęstsze schorzenia na tle braku równowagi w środowisku naszego mikrobiomu to alergie pokarmowe, nietolerancje, celiakia, jelito nieszczelne, pasożyty, kandydoza, wzdęcia, zespół jelita drażliwego, egzema, a nawet depresja czy chroniczne zmęczenie.

Życie naszego mikrobiomu (bakterii zamieszkujących nasz organizm) zaczyna się wraz z narodzinami. W czasie porodu naturalnego dziecko zaszczepia porządaną dawkę bakterii. Ekspozycja na te bakterie stanowi krok milowy w rozwoju układu odpornościowego. W ciągu kilku tygodni po porodzie bakterie zaczynają się rozprzestrzeniać i specjalizować. Rośnie też ich ogólna ilość. W okresie trzech lat mikrobiom jest już niemal w pełni ukształtowany i podlega dynamice ze względu na poszczególne fazy życia.

Jakie zadania pełnią probiotyki?

1. Zapewniają prawidłową florę bakteryjną w organizmie

2. Ułatwiają proces trawienia

3. Chronią przed biegunkami, zaparciami

4. Zapobiegają infekcjom grzybiczym

5. Zwiększają odporność organizmu

6. Zwiększają wchłanianie witamin i minerałów

7. Obniżają poziom cholesterolu

Gdzie szukać probiotyków?

1. Jogurty, sery, kefiry czyli fermentowane produkty mleczne. Zawierają one pałeczki kwasu mlekowego. Pamiętaj aby zadbać o wysoką jakość tych produktów.

2. Kwaszone warzywa ­ nazywane “gwiazdami mikrobiomu”

3. Jako osobną grupę można potraktować probiotyki “apteczne” wykorzystywane do naprawy szkód wyrządzonych w organizmie przez antybiotyko­ czy lekoterapię,  uszkadzającą  florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym.

Czym są prebiotyki?

Prebiotyki to składniki naszego pożywienia, które nie ulegają trawieniu. Mają na celu odżywianie naszej flory bakteryjnej, tak aby mogła się “zdrowo” rozwijać. Najbardziej znanym probiotykiem jest błonnik pokarmowy.Włókna błonnika pokarmowego są odporne na działanie enzymów trawiennych. W odróżnieniu od probiotyków nie zawierają żadnych mikroogranizmów, a jedynie substancje stymulujące do ich rozrostu. Są one trawione dopiero w jelicie grubym.

Jaką rolę pełnią prebiotyki?

1. Wpływają na utrzymanie odpowiedniej kwasowości jelita

2. Poprawiają ruchy robaczkowe jelit, a w konsekwencji polepszają przemianę materii

3. Łagodzą objawy nietolerancji laktozy

4. Zapobiegają powstawaniu nowotworów

5. Są bezpośrednim producentem witamin z grupy B

6. Pomagają w zwalczaniu wrzodów żołądka

Gdzie znaleźć prebiotyki?

1. “Dobre węglowodany” i produkty bogate w skrobię oporną: owoce, warzywa, siemię lniane, zboża z pełnego przemiału: owies, jęczmień, brązowy ryż. Do produktów bogatych w skrobię oporną zaliczamy: soczewicę, białą fasolę, groszek zielony, zielone banany (również mąkę), płatki owsiane.

2. Produkty bogate w inulinę: cebula, por, szparagi, natka pietruszki, czosnek, korzeń mniszka lekarskiego, banany,cykoria.

Jakie leki szkodzą Twojej florze bakteryjnej?

1. Antybiotyki, w szczególności częste lub długie terapie antybiotykowe

2. Doustne środki antykoncepcyjne i zastępcza terapia hormonalna

3. Środki przeciwkwasowe z łatwością dostępne w aptece, gdyż nie wymagają recepty ­

4. Steroidy (np. długie terapie kortyzonem lub prednizonem)

5. Niesteroidowe leki przeciwzaplane z zwartością, np. ibuprofenu, również aspiryna. Oba z łatwością dostępne w aptece i często nadużywane.

Zadbaj o mikroflorę jelit! Podstawowym elementem regulacji działania układu zarówno układu trawiennego jak i odpornościowego, jest obecna w jelitach flora bakteryjna!

Dodaj komentarz

Proudly developed by Webzooh & Szajba Copyright ⓒ 2015 Meet Me