Doradztwo żywieniowe obejmuje szeroki zakres działań mających na celu poprawę samopoczucia, redukcję niekorzystnych dla zdrowia czynników odżywczych i uświadomienie znaczenia właściwego odżywiania dla jakości naszego życia. Spotkajmy się!

Dowiedz się jak mogę Ci pomóc

Doradztwo żywieniowe obejmuje szeroki zakres działań mających na celu poprawę samopoczucia, redukcję niekorzystnych dla zdrowia czynników odżywczych i uświadomienie znaczenia właściwego odżywiania dla jakości naszego życia. Spotkajmy się!

Dowiedz się jak możemy Ci pomóc

Centrum Doradztwa Żywieniowego

Zupa karpia

Idealna dla karmiącej mamy, wzmacnia po porodzie.

16 grudnia 2016.Magdalena Piechocka.1 Like.0 Komentarzy

Zupa karpia

Choć karp króluje na naszych wigilijnych stołach, rzadko kto zdaje sobie sprawę z faktu, że właśnie ta ryba podawana w formie zupy jest doskonała dla karmiących mam, a właściwe dla mam które mają problem z laktacją po porodzie lub cesarskim cięciu.

Ta słodkowodna ryba odżywia krew, nerki ale przede wszystkim poprawia krążenie płynów w klatce piersiowej, dlatego wspiera laktację.

Dlatego obok standardowego przyrządzania karpia pieczonego warto pokusić się o zrobienie zupy rybnej z karpia. Oczywiście podstawą jest dobra jakość karpia. Obok tego z Milicza zdecydowanie bardziej polecam Gospodarstwo Ekologiczne Jachna.

 

Przepis na zupę z karpia według DR n med.PREETI AGRAWAL

Zupa ta ma właściwości wzmacniające dla kobiet po porodzie. Korzeń łopianu ma działanie bakteriobójcze, jest moczopędny, żółtciopędny i napotny, usuwa z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii.

Składniki:

  • 1kg świeżego karpia eko
  • 0,5 kg marchewki
  • 0,5 kg korzenia pietruszki
  • natka zielonej pietruszki
  • kawałek korzenia łopianu ( lub suszonego 1-2 łyżeczki )
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sos sojowy lub pasta miso ( do wyboru )
  • 2 plasterki świeżego imbiru lub szczypta suszonego
  • woda
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Rybę umyć, usunąć wnętrzności i płetwy. Łuski, głowę, płetwy zostają. Pociąć rybę na kawałki. Marchew, korzeń pietruszki i łopian pokroić na grube kawałki, włożyć do szybkowara lub do garnka, zalać wodą i gotować od 4-5 godzin w garnku. Po ugotowaniu podzielić zupę na 5 porcji i zjeść w ciągu 5 dni. Każdą porcję przyprawić do smaku sosem sojowym oraz imbirem (wyciskać sok). Posypać poszatkowaną natką zielonej pietruszki. Zjeść gorące. Zupę można również zmiksować.

 

 

.

Dodaj komentarz

Proudly developed by Webzooh & Szajba Copyright ⓒ 2015 Meet Me