Doradztwo żywieniowe obejmuje szeroki zakres działań mających na celu poprawę samopoczucia, redukcję niekorzystnych dla zdrowia czynników odżywczych i uświadomienie znaczenia właściwego odżywiania dla jakości naszego życia. Spotkajmy się!

Dowiedz się jak mogę Ci pomóc

Doradztwo żywieniowe obejmuje szeroki zakres działań mających na celu poprawę samopoczucia, redukcję niekorzystnych dla zdrowia czynników odżywczych i uświadomienie znaczenia właściwego odżywiania dla jakości naszego życia. Spotkajmy się!

Dowiedz się jak możemy Ci pomóc

Centrum Doradztwa Żywieniowego

Przepis na makaron z własnoręcznie robionym pesto i indykiem

Zielone pesto zdobywa entuzjastów na całym świecie. Nic dziwnego, gdyż śródziemnomorski zielony sos ma wiele właściwości!

15 lutego 2016.Magdalena Piechocka.0 polubień.0 Komentarzy

Zielone pesto

Zielone pesto zdobywa entuzjastów na całym świecie. Nic dziwnego, gdyż śródziemnomorski zielony sos ma wiele właściwości. Głównym składnikiem pesto są zielone liście. Są one bogate w błonnik, kwas foliowy, chlorofil i karoteny czyli roślinną formę witaminy A oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega­3 zwłaszcza alfa- linolenowy. Bazylia, czyli główny składnik działa przede wszystkim na układ trawienny oraz nerwowy. Bazylia może być użyta w celu zapobiegania lub przynoszenia ulgi wymiotom i nudnościom.

Jak przygotować domowe pesto bazyliowe?

Składniki:

  • 2 duże garści świeżych liści bazylii
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich,
  • 1/2 szklanki sera twardego, dojrzewającego (ok. 100g)
  • 4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki blendujemy razem. Jeśli nie jesteście w posiadaniu blendera, możecie poszatkować dokładnie wszystkie składniki (ser wystarczy zetrzeć na tarce). Ugniatać wszystko przez ok 4/5 minut w misce. Pesto powinno nie być za oleiste, ale też nie za suche.

Razowy makaron z pesto i indykiem

Składniki (2 porcje):

  • 100g makaronu spaghetti pełnoziarnistego
  • 160­200g duszonej piersi z indyka
  • pół średniej cukinii
  • 1 łyżka zielonego pesto
  • Zioła prowansalskie, sól, pieprz

Przygotowanie:

Indyka pokroić na kawałki i podsmażyć chwilę na odrobinie oleju i przyprawić. Przykryć i dusić ok. 30 minut, aż będzie ścięty. Ugotować makaron. Cukinię przekroić wzdłuż na pół i na niezbyt grube plastry. Na patelnię wlać łyżeczkę oliwy, rozgrzać i wrzucić cukinię. Smażyć aż zmięknie i się zrumieni, co jakiś czas mieszając. W połowie smażenie posypać ziołami, solą i pieprzem. Makaron wymieszać z pesto, cukinią i kawałkami indyka. Podawać z garścią roszponki lub listkami świeżej bazylii oraz startym serem dojrzewającym.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Proudly developed by Webzooh & Szajba Copyright ⓒ 2015 Meet Me