Doradztwo żywieniowe obejmuje szeroki zakres działań mających na celu poprawę samopoczucia, redukcję niekorzystnych dla zdrowia czynników odżywczych i uświadomienie znaczenia właściwego odżywiania dla jakości naszego życia. Spotkajmy się!

Dowiedz się jak mogę Ci pomóc

Doradztwo żywieniowe obejmuje szeroki zakres działań mających na celu poprawę samopoczucia, redukcję niekorzystnych dla zdrowia czynników odżywczych i uświadomienie znaczenia właściwego odżywiania dla jakości naszego życia. Spotkajmy się!

Dowiedz się jak możemy Ci pomóc

Centrum Doradztwa Żywieniowego

Rosół po austriacku i krem z białych warzyw

Zima to idealny czas na rozgrzewające zupy!

9 stycznia 2017.Magdalena Piechocka.0 polubień.0 Komentarzy

Rosół po austriacku

Składniki:

  • 3 marchewki średnie,
  • ½ selera,
  • 1 por,
  • ½ cebuli,
  • 150g wołowiny,
  • 400 ml bulionu wołowo- warzywnego,
  • 1 listek laurowy,
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego,
  • 1 łyżeczka jałowca.

Przygotowanie:

Warzywa pokroimy w kawałki. Cebulę kładziemy przekrojoną stroną na dnie rozgrzanego garnka i dajemy jej lekko się podrumienić. Potem dodajemy pozostałe warzywa i czekamy, żeby się trochę “spociły” (ale nie spaliły!). Mięso kładziemy na warzywach i zalewamy bulionem. Dodajemy przyprawy i gotujemy ok 1,5h -2 h. Mięso wyciągamy i spożywamy krojąc na kawałki I popijając rosołkiem z warzywami.

 

Krem z białych warzyw z gałką muszkatołową i olejem rydzowym

Składniki:

  • 1 duży seler,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • pół batata (dla słodkości potrawy),
  • natka pietruszki
  • olej rydzowy
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz

Przygotowanie:

 

Warzywa obieramy, kroimy na większe kawałki, gotujemy w niewielkiej ilości wody, aż staną się miękkie. Wywar zostawiamy. Dodajemy kilka listków natki pietruszki. Blendujemy wszystko, doprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem i dolewamy łyżeczkę oleju rydzowego.

 

Smacznego!


Dodaj komentarz

Proudly developed by Webzooh & Szajba Copyright ⓒ 2015 Meet Me