Doradztwo żywieniowe obejmuje szeroki zakres działań mających na celu poprawę samopoczucia, redukcję niekorzystnych dla zdrowia czynników odżywczych i uświadomienie znaczenia właściwego odżywiania dla jakości naszego życia. Spotkajmy się!

Dowiedz się jak mogę Ci pomóc

Doradztwo żywieniowe obejmuje szeroki zakres działań mających na celu poprawę samopoczucia, redukcję niekorzystnych dla zdrowia czynników odżywczych i uświadomienie znaczenia właściwego odżywiania dla jakości naszego życia. Spotkajmy się!

Dowiedz się jak możemy Ci pomóc

Centrum Doradztwa Żywieniowego

Sięgnij po kiełki na wiosnę!

Po kiełki sięgamy bardzo rzadko, a to błąd- w nasionach rośliny gromadzą to co najlepsze.

19 marca 2017.Kasia Śmiałek.0 polubień.0 Komentarzy

Sięgnij po kiełki na wiosnę!

Podczas kiełkowania ziarna wyzwala się ogromna energia wzrostu, jak podczas wiosny, początku nowego życia. Przemiany zachodzące w kiełkującym ziarnie są dla nas bardzo korzystne. Szczególnie na wiosnę, kiedy nasze organizmy mogą być osłabione, kiełki będą działać jak zastrzyk energii życiowej, a dzięki zawartej w nich dużej ilości witaminy C, która wzmacnia odporność, można uniknąć wiosennej infekcji.

Kiełki to również skarbnica wartościowych makro- i mikroelementów m.in. magnezu, wapnia, żelaza, selenu czy manganu. Są niskokaloryczne a nasz organizm z łatwością je trawi, do tego posiadają dużą wartość odżywczą. Ze względu na pobudzanie wątroby do produkowania żółci, kiełki powinny znajdować się w diecie osób odchudzających się. Można nimi przyozdobić kanapki, zupy, pasty, sosy czy sałatki.

Jakie nasiona nadają się do kiełkowania?

1. Rzeżucha

Kiełki rzeżuch pobudzają przemianę materii oraz regulują poziom cukru we krwi. Są bogatym źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B. Zawierają potas, magnez, żelazo, wapń i chrom. Nie powinny ich stosować osoby z refluksem i nadkwasotą – kiełki mogą sprawić im nieprzyjemności ze strony układu pokarmowego.

2. Brokuł

Trzydniowe kiełki brokułów zawierają likwidujące wolne rodniki sulforafany stosowane w profilaktyce nowotworów. Zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20-30 razy większa niż w dojrzałej roślinie! Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

3. Lucerna

Kiełki lucerny są bogatym źródłem naturalnych fitoestrogenów co znaczy, że ich regularne spożywanie pomaga zwalczyć objawy menopauzy. Fitoestrogeny chronią również przed nowotworami i chorobami serca. Dodatkowo wzmacniają kości. Polecane osobom chorym na anemię, u których występuje brak tolerancji na preperaty zawierające żelazo.

4. Soczewica

Kiełki soczewicy zawierają kwas foliowy, który ma działanie krwiotwórcze i szczególnie polecane są jako dodatek do diety kobiet w ciąży. W dorosłym życiu niedobór kwasu foliowego powoduje m.in. zahamowanie procesu krwiotwórczego w szpiku kostnym. Podobnie jak kiełki lucerny mogą jeść je osoby, które nie tolerują preparatów żelaza.

5. Rzodkiewka

Kiełki rzodkiewki swoją opinię doskonałego leku na przeziębienie zawdzięczają nie tylko dużej zawartości witaminy C (zawierają jej 2,5 raza więcej niż korzeń rzodkiewki), ale również działaniu wyksztuśnemu- kiełki rzodkiewki oczyszczają drogi oddechowe i zatoki. Oprócz tego zawierają dużo siarki i dlatego wpływają korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci. Posiadają właściwości dezynfekujące, moczopędne i przeciwzapalne. Szczególnie wskazane dla osób cierpiących na anemię, schorzenia wątroby i dróg żółciowych.

6. Słonecznik

Dostaraczają sporą ilość fosforu i wapnia dla organizmu – a więc substancji mineralnych wzmacniających kości i zęby. Dodatkowo zawierają również magnez, potas oraz miedź i cynk. Powinni je włączyć do diety narażeni na niedobór tych pierwiastków wegetarianie. Kiełki słonecznika dostarczają organizmowi bardzo rzadko występującej w roślinach witaminy D, a także dużych ilości białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pozytywnie wpływają na przemianę materii, szczególnie tłuszczów i węglowodanów.

Jak hodować?

Ogólnodostępne, gotowe kiełki, które można zakupić w sklepach nie zawierają aż tyle wartościowych dla zdrowia substancji co te świeżo wyhodowane. Poświęcając kilka minut dziennie możemy zapewnić sobie dostęp do pełnej witamin, ekologicznej żywności niezależnie od pory roku.
Jedyne w co musisz zainwestować to dobre nasiona. Szukaj mieszanek przeznaczonych specjalnie na kiełki. Są one bezpieczne, a po wyhodowaniu nadają się do bezpośredniego spożycia. Nie kupuj nasion w sklepach ogrodniczych!

Co potrzebujesz?

gaza, litrowy słoik, gumka recepturka, nasiona kiełków (organiczne)

1. Napełnij słoik wodą (najlepiej filtrowaną). W przypadku kiełków lucerny, koniczyny lub innych małych nasion, wsyp dwie łyżki do słoika i namaczaj przez 8 godzin. Najlepiej zrobić to na noc.
Różne nasiona mogą wymagać innego czasu moczenia, przed rozpoczęciem czynności upewnij się jak długo należy moczyć nasiona, które posiadasz.

2. Rano wylej wodę ze słoika, a nasiona dwukrotnie opłucz czystą wodą. Na wierzch słoika połóż kwadratowy kawałek gazy i zamocuj go gumką recepturką. Obróć słoik do góry dnem umieszczając go nad tacką lub miseczką pod pewnym kątem (najlepiej oprzeć go o coś). Dzięki temu nadmiar wody ścieknie do miseczki, a nasiona będą mieć dostęp do świeżego powietrza.

3. Przepłukuj nasiona co 8-12 godzin, napełniając słoik częściowo wodą, a następnie całkowicie ją odcedzając tak jak opisano w kroku 2.

4. Gdy kiełki osiągną odpowiednią wielkość, opłucz je dokładnie i umieść w lodówce do czasu, aż zechcesz je zjeść. Zachowają świeżość przez okres kilku dni.

Na zdrowie!

Dodaj komentarz

Proudly developed by Webzooh & Szajba Copyright ⓒ 2015 Meet Me