Doradztwo żywieniowe obejmuje szeroki zakres działań mających na celu poprawę samopoczucia, redukcję niekorzystnych dla zdrowia czynników odżywczych i uświadomienie znaczenia właściwego odżywiania dla jakości naszego życia. Spotkajmy się!

Dowiedz się jak mogę Ci pomóc

Doradztwo żywieniowe obejmuje szeroki zakres działań mających na celu poprawę samopoczucia, redukcję niekorzystnych dla zdrowia czynników odżywczych i uświadomienie znaczenia właściwego odżywiania dla jakości naszego życia. Spotkajmy się!

Dowiedz się jak możemy Ci pomóc

Centrum Doradztwa Żywieniowego

Szparagi

Sezon na szparagi w pełni, więc warto po nie sięgnąć!

20 czerwca 2017.Kasia Śmiałek.0 polubień.0 Komentarzy

Szparagi – mało kalorii, dużo witamin!

Sezon na szparagi trwa w najlepsze.  Zielone są cienkie i miękkie, a ich smak jest bardzo wyrazisty. Nie trzeba ich obierać przed gotowaniem. Szparagi białe mają łagodniejszy smak, ale są twardsze – przed przyrządzeniem trzeba je obrać.

Największą ich zaletą jest to, że są niskokaloryczne ale również pożywne, ponieważ zawierają dużo białka. Są również cennym źródłem witamin C, K oraz witamin z grupy B, żelaza, potasu, magnezu, selenu czy fosforu. W zielonych szparagach jest dość dużo witaminy A. Szparagi są warzywami delikatnymi i lekkostrawnymi – nie obciążają nerek ani wątroby dlatego polecane są osobom chcącym zrzucić zbędne kilogramy.

 

Grillowane szparagi w sosie ze świeżych ziół

Składniki: 

  • pęczek szparagów
  • mieszanka świeżych ziół  (może być bazylia, kolendra i oregano)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Zioła bardzo drobno posiekaj, lub zmiksuj. Dodaj miód, musztardę, cytrynę i ok. 3 łyżki oliwy. Wymieszaj składniki, dodaj soli do smaku. Odłam zdrewniałe końce szparagów i obierz je. Następnie posmaruj oliwą i ułóż na rozgrzanym grillu lub na patelni grillowej. Piecz z każdej strony, aż zmiękną. Trwa to około 8 minut. Gotowe szparagi przełóż na półmisek, wyłożony różnymi gatunkami sałat i od razu polej sosem.

Sałatka z komosą ryżową i szparagami

Składniki:

  • jedna szklanka komosy ryżowej (quinoa)
  • sześć zielonych szparagów
  • sześć rzodkiewek
  • dwie średnie pomidory malinowe
  • jedna cebula cukrowa
  • trzy łyżki posiekanego młodego szczypiorku
  • cztery łyżki oliwy
  • jedna łyżka soku z cytryny
  • dwie łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pół ząbka roztartego czosnku

Przygotowanie:

Komosę przyrządzamy podobnie jak kaszę – do wrzątku wsypujemy odmierzoną porcję, dodajemy soli do smaku, gotujemy przez trzynaście minut. Szparagi także należy ugotować we wrzątku przed około dwie minuty. Wszystkie warzywa wraz z ugotowanymi szparagami kroimy w kostkę i umieszczamy w większym pojemniku. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny dodajemy pietruszkę, czosnek, bazylię i doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystko razem mieszamy z komosą w dużej misce. Danie można podawać od razu lub schłodzić.

Dodaj komentarz

Proudly developed by Webzooh & Szajba Copyright ⓒ 2015 Meet Me