Doradztwo żywieniowe obejmuje szeroki zakres działań mających na celu poprawę samopoczucia, redukcję niekorzystnych dla zdrowia czynników odżywczych i uświadomienie znaczenia właściwego odżywiania dla jakości naszego życia. Spotkajmy się!

Dowiedz się jak mogę Ci pomóc

Doradztwo żywieniowe obejmuje szeroki zakres działań mających na celu poprawę samopoczucia, redukcję niekorzystnych dla zdrowia czynników odżywczych i uświadomienie znaczenia właściwego odżywiania dla jakości naszego życia. Spotkajmy się!

Dowiedz się jak możemy Ci pomóc

Centrum Doradztwa Żywieniowego

Wiosenna zupa z pokrzywy

Przepis na wzmacniającą zupę według pięciu przemian

28 kwietnia 2017.Kasia Śmiałek.0 polubień.0 Komentarzy

Przepis na wiosenną zupę z
pokrzywy według 5 przemian

Zupa z pokrzywy to jedna z najbardziej oryginalnych i pysznych sezonowych zup! Należy spożywać jej jak najwięcej, póki pokrzywa jest młoda. Sezon kończy się wraz z jej zakwitnięciem. Zrywamy tylko młode pędy z wierzchołków. Jadalne jest cała roślina, liście, łodygi i korzenie.

Składniki:
D: 0, 5 kg pokrzywy
D: ½ l kefiru
D: natka pietruszki
O: 2 litry wrzącej wody
Z: 0,2 kg utartej marchwi
Z: 0,1 kg pietruszki
Z: 3 łyżki oliwy
M: 1-2 cebule
M: szczypiorek
M: pieprz
W: sól, sos sojowy

Przygotowanie: 
Pokrzywę (D) zalać wrząca wodą (O), przycisnąć i dusić ok. 5 min. Do osobnego rondla dolać 0,2 kg utartej marchwi, 0,1 kg pietruszki, 3 łyżki oliwy (Z) i podsmażyć mieszając.
Następnie dołożyć 1-2 pokrojone cebule (M) i dusić ok. 10 min. Do garnka z wrzącą wodą dolać duszonej pokrzywy (Z), dołożyć duszone warzywa (Z), pieprz, szczypiorek (M) i całość gotować przez 5 min.
Zupę posolić, dodać sosu sojowego (W), dolać ½ l kefiru, a następnie posypać natką pietruszki (D).

Dodaj komentarz

Proudly developed by Webzooh & Szajba Copyright ⓒ 2015 Meet Me