Doradztwo żywieniowe obejmuje szeroki zakres działań mających na celu poprawę samopoczucia, redukcję niekorzystnych dla zdrowia czynników odżywczych i uświadomienie znaczenia właściwego odżywiania dla jakości naszego życia. Spotkajmy się!

Dowiedz się jak mogę Ci pomóc

Doradztwo żywieniowe obejmuje szeroki zakres działań mających na celu poprawę samopoczucia, redukcję niekorzystnych dla zdrowia czynników odżywczych i uświadomienie znaczenia właściwego odżywiania dla jakości naszego życia. Spotkajmy się!

Dowiedz się jak możemy Ci pomóc

Centrum Doradztwa Żywieniowego

Wszystko co najlepsze ukrywa się pod skórką!

Czy wiesz, że części warzyw lepiej nie obierać ze skórki?

30 września 2016.Magdalena Piechocka.0 polubień.0 Komentarzy

Wszystko co najlepsze ukrywa się pod skórką!

Czy wiesz, że części warzyw lepiej nie obierać, ponieważ w skórce, bądź zaraz pod nią kryje się najwięcej wartościowych substancji?

Skórka warzyw i owoców bogata jest w fitoskładniki, czyli naturalne substancje chemiczne, wytwarzane przez rośliny w celu ochrony ich przed negatywnym działaniem czynników zewnętrznych, m. in. promieniowaniem słonecznym, atakami owadów czy grzybów. Wspomniane związki są odpowiedzialne za charakterystyczną barwę, smak i zapach owoców oraz warzyw. Doskonale też wpływają na nasze zdrowie Oprócz fitoskładników skórka warzyw i owoców jest bogata w błonnik, który wspomaga nasz układ trawienia, działając w jelitach jak miotełka oczyszczająca je ze zbędnych toksyn i resztek pokarmu. Marchew, pomidor czy jabłko to jednocześnie źródła witaminy C, a pomidor także potasu.

1. Ziemniaki

Przygotowując potrawy z ziemniaka obranego ze skórki, tracimy ponad 20% składników odżywczych. Większość witaminy B oraz pierwiastki śladowe zawarte są właśnie w skórce, w niej również znajduje się cały błonnik. Przygotowując potrawy z ziemniaków wystarczy że porządnie je umyjesz przed gotowaniem czy pieczeniem.

2. Ogórek

Ciemnozielona skórka ogórka jest pełna antyoksydantów oraz błonnika, który wzmacnia układ pokarmowy i zapobiega zaparciom.

3. Jabłka

Tuż pod skórką jabłka znajduje się najwięcej witamin – C, A, B1, B2, PP i B3! Obierając jabłka ze skórki pozbywamy się obecnego w skórce kwasu ursolowego, który ogranicza wchłaniania tłuszczu, obniża poziom cukru i cholesterolu, a także wspomaga muskulaturę organizmu

4. Marchew

Wszystkie antyoksydanty znajdują się bezpośrednio pod skórką. Wystarczy zafundować jej porządne szorowanie i zajadać się nią bez obaw.

5. Bakłażan

W jego ciemnofioletowej skórce znajdują się fitoskładniki, które pomagają przeciwdziałać uszkodzeniom komórek w wyniku starzenia się i chorób.

Dodaj komentarz

Proudly developed by Webzooh & Szajba Copyright ⓒ 2015 Meet Me