Doradztwo żywieniowe obejmuje szeroki zakres działań mających na celu poprawę samopoczucia, redukcję niekorzystnych dla zdrowia czynników odżywczych i uświadomienie znaczenia właściwego odżywiania dla jakości naszego życia. Spotkajmy się!

Dowiedz się jak mogę Ci pomóc

Doradztwo żywieniowe obejmuje szeroki zakres działań mających na celu poprawę samopoczucia, redukcję niekorzystnych dla zdrowia czynników odżywczych i uświadomienie znaczenia właściwego odżywiania dla jakości naszego życia. Spotkajmy się!

Dowiedz się jak możemy Ci pomóc

Centrum Doradztwa Żywieniowego

Zakwaszenie organizmu

czyli zaburzona równowaga kwasowo-zasadowa

21 września 2015.Magdalena Piechocka.0 polubień.0 Komentarzy

Zakwaszenie organizmu

Zakwaszenie organizmu powoduje osłabienie, podatność na infekcje, senność, problemy ze skórą i włosami. Może też być przyczyną zaparć albo biegunek.

Długotrwałe zakwaszenie sprzyja rozwojowi poważnych chorób takich jak: nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca, osteoporoza, nowotwory, zmiany zwyrodnieniowe stawów, nadwaga, a także może być przyczyną wielu dolegliwości: ogólnego zmęczenia, braku koncentracji, zaburzeń snu, napięć nerwowych, depresji, częstych infekcji, zaparć czy łamliwości paznokci.

Jak zdiagnozować?

Jednym ze skutecznych badań, oceniającym stan równowagi kwasowo – zasadowej jest całodobowy bilans pH moczu, który możemy wykonać samodzielnie we własnej łazience.Wystarczy zakupić w aptece najzwyklejsze paski do pomiaru pH i zbadać pH moczu w pięciu różnych porach dnia. Pierwszy pomiar należy wykonać po przebudzeniu, kolejne co kilka godzin. Kolejnym, znacznie wygodniejszym sposobem na badanie stanu równowagi kwasowo-zasadowej jest labolatoryjne badanie pH moczu.

Krew powinna mieć odczyn zasadowy (7,35 – 7,45). Jeśli jej odczyn jest poza tym zakresem, oznacza to zachwianą równowagę kwasowo-zasadową organizmu. pH krwi i moczu równe 7.0 oznacza odczyn obojętny, powyżej tej wartości – kwasowy, a poniżej – zasadowy.

Twoje ciało musi ciągle regulować kwasowość tkanek, używając do tego minerałów, które mu dostarczasz z pożywieniem. Jeśli tego nie robisz, zawartość związków kwasowych ciągle się powiększa.

Źródłem kwasów i zasad są przede wszystkim składniki obecne żywności. Produkty zbożowe, słodycze, sery i żywność przetworzona zawierająca dużo soli – to one zakwaszają nasz organizm. W skrócie mówiąc: spożyte produkty ulegają rozkładowi do najmniejszych cegiełek (białka do aminokwasów, tłuszcze do kwasów tłuszczowych, węglowodany do monosacharydów, czyli cukrów prostych). Podczas trawienia z żywności uwalniane są także witaminy, składniki mineralne czy kwasy organiczne, które następnie ulegają odpowiednim przemianom. Owe składniki mogą wykazywać właściwości kwaso – lub zasadotwórcze. Jeśli dany pierwiastek jest kwasotwórczy po połączeniu z wodą tworzy kwasy, jeśli jest natomiast zasadotwórczy będzie tworzył zasady.

Jak zapobiegać?

Aby podtrzymać zdrowy zasadowy odczyn ważna jest odpowiednia dieta i umiejętność komponowania posiłków. Najlepiej spożywać ok. 80 proc. żywności o charakterze zasadowym, a tylko 20 proc. o charakterze kwasowym. Wystarczy niewielka porcja mięsa, drobiu, ryby lub owoców morza, do tego również niewielka porcja brązowego ryżu, kaszy gryczanej lub pęczaku, 2  nieduże ziemniaki,  resztę talerza wypełnić powinny warzywa.

Dodawaj cytrynę do swoich potraw i napojów. Większość ludzi sądzi, że będąc kwaśna, daje także odczyn kwasowy. Tymczasem cytryna i limonka  jest najbardziej zasadowym owocem w naszej diecie!

Nie zapominaj o suplementacji

Oprócz odpowiedniej diety, dodatkowo polecam zadbać o odpowiednią suplementację.
Suplement diety Restorate Szybka regeneracja dzięki zawartości wartościowych minerałów takich jak wapń, magnez, żelazo,potas, cynk, selen, miedź doskonale reguluje gospoadarkę mineralną organizmu i działa jako bufor zasadowy gwarantując lepsze samopoczucie.

Dodaj komentarz

Proudly developed by Webzooh & Szajba Copyright ⓒ 2015 Meet Me