Doradztwo żywieniowe obejmuje szeroki zakres działań mających na celu poprawę samopoczucia, redukcję niekorzystnych dla zdrowia czynników odżywczych i uświadomienie znaczenia właściwego odżywiania dla jakości naszego życia. Spotkajmy się!

Dowiedz się jak mogę Ci pomóc

Doradztwo żywieniowe obejmuje szeroki zakres działań mających na celu poprawę samopoczucia, redukcję niekorzystnych dla zdrowia czynników odżywczych i uświadomienie znaczenia właściwego odżywiania dla jakości naszego życia. Spotkajmy się!

Dowiedz się jak możemy Ci pomóc

Centrum Doradztwa Żywieniowego

Bób - jakie ma właściwości i jak go przygotować?

Właśnie to warzywo obok innych warzyw sezonowych dominuje latem na straganach.

4 sierpnia 2017.Kasia Śmiałek.0 polubień.0 Komentarzy

Bób

Bób to warzywo sezonowe, które ma mnóstwo dobroczynnych właściwości. Nie tylko pysznie smakuje, ale też bardzo zdrowy i bogaty w białko. Warto włączyć go do letniej diety.

Młode ziarna mają jasny, zielony kolor i można je jeść na surowo. Te dojrzałe ziarna – należy wcześniej obgotować. W skórce bobu jest najwięcej wartości odżywczych. Ta strączkowa roślina zawiera dużą ilość białka, węglowodanów, oraz witamin: B1, B2, PP, C i prowitaminy A. Zawiera również: wapń, fosfor, żelazo, magnez i karoten. Bób dostarcza dużą dawkę błonnika, który skraca czas trawienia i poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego, co jest ważne szczególnie dla osób dbających o linię.

Przepis na placuszki z bobu z serem kozim i buraczkami cytrynowymi.

Składniki:

  1. Bób
  2. Ząbek czosnku
  3. Oliwa z oliwek
  4. Jajko
  5. Kolendra
  6. Limonka
  7. 1 duży burak
  8. Jogurt naturalny
  9. Kozi serek
  10. Liście mięty

Przygotowanie:

Ugotuj buraka. Bób ugotuj w osolonej wodzie. Obierz ze skórki po ostudzeniu. Zmiksuj go razem z czosnkiem, 2 łyżkami oliwy z oliwek i jajkiem. Dodaj kolendrę, łyżkę soku z limonki, mąkę i dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Ugotowanego buraka, po ostudzeniu obierz i zetrzyj na grubej tarce. Dodaj sok z cytryny, skórkę z cytryny i łyżeczkę oliwy z oliwek. Dopraw solą i pieprzem i zamieszaj. Jogurt połącz z serkiem kozim. Dodaj miętę, łyżkę soku z limonki, sos Tabasco (opcjonalnie), sól i pieprz. Zamieszaj dokładnie. Na patelni rozgrzej masło klarowane i smaż placuszki z powstałej masy z bobu, z obydwu stron. Placuszki podawaj polane jogurtem miętowym z serkiem kozim i cytrynowym burakiem. Smacznego.

Przepis na pastę (hummus) z bobu

Składniki:

  1. 500 g bobu
  2. 1/4 szklanki oleju krokoszowego/oliwy
  3. sok z 1 cytryny
  4. 2 ząbki czosnku
  5. łyżeczka papryki wędzonej
  6. szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

Bób opłucz na sitku i wrzuć do wrzącej, nieosolonej wody. Gotuj go przez 2-3 minuty po czym dodaj odrobinę soli i pozostaw go tak przez jeszcze kilka minut, aż zmięknie. Po tym czasie odcedź strączki, przepłucz je zimną wodą i obierz ze skórki. Następnie przełóż je do pojemnika blendera i zmiksuj z czosnkiem, papryką, olejem oraz sokiem z cytryny na jednolita masę. Na koniec dopraw pastę szczyptą soli i pieprzu. 

Dodaj komentarz

Proudly developed by Webzooh & Szajba Copyright ⓒ 2015 Meet Me