Doradztwo żywieniowe obejmuje szeroki zakres działań mających na celu poprawę samopoczucia, redukcję niekorzystnych dla zdrowia czynników odżywczych i uświadomienie znaczenia właściwego odżywiania dla jakości naszego życia. Spotkajmy się!

Dowiedz się jak mogę Ci pomóc

Doradztwo żywieniowe obejmuje szeroki zakres działań mających na celu poprawę samopoczucia, redukcję niekorzystnych dla zdrowia czynników odżywczych i uświadomienie znaczenia właściwego odżywiania dla jakości naszego życia. Spotkajmy się!

Dowiedz się jak możemy Ci pomóc

Centrum Doradztwa Żywieniowego

Jesień- czas na grzyby!

Jadane najczęściej ze względu na swoje walory smakowe. Ale są też takie, które mają istotne właściwości lecznicze.

6 października 2017.Kasia Śmiałek.0 polubień.0 Komentarzy

Jesień- czas na grzyby!

Jadane najczęściej ze względu na swoje walory smakowe. Ale są też takie, które mają istotne właściwości lecznicze.

Grzyby nie są niezbędnym elementem zdrowej diety, ale bez wątpienia mogą stanowić cenne urozmaicenie posiłków. Podobnie jak warzywa, zawierają bardzo dużo wody (ok. 90%), a ich wartość energetyczna jest niska. Grzyby leśne zawierają więcej składników energetycznych, stąd mogą być nawet 2-3- krotnie bardziej kaloryczne. Często określa się je mianem „mięsa lasu”, gdyż dostarczają żelaza, witamin z grupy B (zwłaszcza niacyny), a występujące w nich
białko cechuje się bardzo dobrą przyswajalnością.
W medycynie chińskiej w szczególny sposób docenia się właściwości lecznicze grzybów i to nie koniecznie tych rosnących w ściółce lasu. Warto tu wymienić grzyby wspierające odporność i usuwających zanieczyszczenia w organizmie – grzyb reishi, dających witalność – cordyceps sinensis, czy świetnie działający witalnie oraz na płuca i wątrobę – trzęsak morszczynowaty
(tremella fuciformis).

Zupa grzybowa według 4 pór roku

  • 2 litry wrzątku
  • 1 marchewka
  • 1 ziemniak
  • 1 pietruszka lub pasternak
  • 1/4 selera
  • 1/4 pora
  • duża szczypta ziela angielskiego
  • duża szczypta pieprzu (ta zupa ma być ostrzejsza)
  • 3 łyżki sosu sojowego lub 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki ugotowanej cieciorki
  • 2 pomidory (opcjonalnie)
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki amarantusa (opcjonalnie)
  • 1 łyżka masła
  • 1 kg grzybów (maślaków, podgrzybków, kozaków, opieniek, kurek, itd.)
  • koperek lub natka pietruszki do posypania

W garnku na zupę zagotuj wodę, dodaj drobno pokrojoną marchew, ziemniak, pietruszkę, seler i por.
Gotuj ok. 20 minut, potem dodaj ziele angielskie i pieprz, sos sojowy lub sól oraz cieciorkę, a po chwili obrane ze skórki i grubo pokrojone pomidory, liście laurowe, amarantus, masło i pokrojone grzyby.
Gotuj kolejne 20 minut. Na talerzu posyp posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Proudly developed by Webzooh & Szajba Copyright ⓒ 2015 Meet Me