Doradztwo żywieniowe obejmuje szeroki zakres działań mających na celu poprawę samopoczucia, redukcję niekorzystnych dla zdrowia czynników odżywczych i uświadomienie znaczenia właściwego odżywiania dla jakości naszego życia. Spotkajmy się!

Dowiedz się jak mogę Ci pomóc

Doradztwo żywieniowe obejmuje szeroki zakres działań mających na celu poprawę samopoczucia, redukcję niekorzystnych dla zdrowia czynników odżywczych i uświadomienie znaczenia właściwego odżywiania dla jakości naszego życia. Spotkajmy się!

Dowiedz się jak możemy Ci pomóc

Centrum Doradztwa Żywieniowego

Dieta bezglutenowa: 5 pomysłów na śniadania bez pieczywa

Jak rozpocząć dzień bez pieczywa?

27 czerwca 2016.Magdalena Piechocka.0 polubień.0 Komentarzy

Dieta bezglutenowa: co jeść na śniadanie?

Przygotowanie śniadania to prawdziwe wyzwanie na diecie bezglutenowej. Jak rozpocząć dzień bez pieczywa?

Oto 5 pomysłów na pyszne dietetyczne śniadania:

1 . Naleśniki gryczane bez mleka:

Składniki:

  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 szklanka wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oleju do ciasta + odrobina oleju do natłuszczenia patelni
  • ewentualnie szczypta soli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy mikserem w misce. Patelnię natłuszczamy olejem przed pierwszym smażeniem, rozgrzewamy. Jeśli posiadamy dobra patelnię, to nie ma konieczności natłuszczania jej w trakcie smażenia kolejnych naleśników. Nalewamy porcjami ciasto na rozgrzana patelnie i smażymy na średnim ogniu, aż ciasto zastygnie, a boki naleśnika zaczną delikatnie odchodzić od patelni. Wtedy drewniana płaską szpatułką przewracamy naleśniki na druga stronę i smażymy jeszcze chwilkę. Polecam zjeść z ulubionymi owocami. Gotowe!

 

2.  Koktajl bananowy z mleczkiem kokosowym

Składniki:

  • 2 banany
  • 200 ml mleka kokosowego
  • szczypta cynamonu
  • łyżka wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Wlej do naczynia mleko. Pokrój banany na kilka części, dorzuć do mleka. Zmiksuj wszystko blenderem na gładko. Dosyp cynamon i wiórki kokosowe – zmiksuj razem. Smacznego!

3. Jaglanka z jagodami

Składniki:

  • 1/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka kokosowego (lub zwykłego krowiego)
  • 1/3 szklanki jagód + opcjonalnie 2 morele
  • syrop klonowy lub brązowy cukier

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną wsyp do garnka, dokładnie wypłucz. Wylej wodę, wlej mleko kokosowe, wymieszaj i zagotuj pod przykryciem. Ustaw garnek na najmniejszym palniku, zmniejsz ogień do minimum i gotuj pod przykryciem przez ok. 15 minut. Wyłóż do miseczki, posyp płukanymi jagodami, dodaj pokrojone morele jeśli ich używasz, skrop wszystko syropem klonowym.

4.  Owsianka jaglana jeżynowo-borówkowa

Składniki:

  • 1 szklanka płatków jaglanych
  • 2 szklanki mleka roślinnego (np. sojowego)
  • 1 banan
  • mała garść orzechów (np. migdałów, nerkowców)
  • 150 g borówek
  • 150 g jeżyn
  • 3-4 łyżki syropu z agawy lub innego słodu
  • 1 łyżka wody

Przygotowanie:

Do małego garnka wlej mleko, przesyp płatki i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj kilka minut, często mieszając. Zdejmij z ognia i pozostaw do lekkiego ostygnięcia. Przełóż do miseczek i dodaj pokrojonego w plasterki banana, orzechy i wymieszaj.  Jeżyny i borówki opłucz i umieść w rondelku. Dodaj syrop z agawy, wodę i postaw na średnim ogniu. Gotuj przez kilka minut, aż puszczą sok.  Gotowe owoce wymieszaj z owsianką, a jeśli potrzeba, dosłódź według uznania.

 

5.  Kotleciki z twarogu

Składniki:

  • 1 kostka twarogu (250g),
  • 1 duże jajko,
  • 4 łyżki mąki + 1,5 łyżki do obtoczenia placuszków ( gryczana, ryżowa, kasztanowa)
  • 1 mała cebulka (ja preferuję szalotki),
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.
  • opcjonalnie: suszone pomidory, szczypiorek, suszona papryka w proszku, suszone zioła itp.

Przygotowanie:

W misce rozgnieć twaróg przy pomocy widelca, dodaj jajko, wymieszaj. Następnie wsyp mąkę, połącz wszystkie składniki  (ilość jest zależna od twarogu, który użyjemy oraz wielkości jajka, nie należy sztywno trzymać się przepisu, konsystencja ciasta powinna być zwarta, nierozpadająca się, taka, żeby bez problemu można obtoczyć kotleciki w mące). Dodaj posiekaną drobno cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, inne wybrane dodatki oraz sól i pieprz. Zagnieć do połączenia składników, formować niewielkie kotleciki, obtaczaj je w mące. Podawaj z jogurtem naturalnym.

 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Proudly developed by Webzooh & Szajba Copyright ⓒ 2015 Meet Me