Doradztwo żywieniowe obejmuje szeroki zakres działań mających na celu poprawę samopoczucia, redukcję niekorzystnych dla zdrowia czynników odżywczych i uświadomienie znaczenia właściwego odżywiania dla jakości naszego życia. Spotkajmy się!

Dowiedz się jak mogę Ci pomóc

Doradztwo żywieniowe obejmuje szeroki zakres działań mających na celu poprawę samopoczucia, redukcję niekorzystnych dla zdrowia czynników odżywczych i uświadomienie znaczenia właściwego odżywiania dla jakości naszego życia. Spotkajmy się!

Dowiedz się jak możemy Ci pomóc

Centrum Doradztwa Żywieniowego

Witaminy z grupy B

Wspomogą metabolizm i ukoją nerwy

18 stycznia 2016.Magdalena Piechocka.0 polubień.0 Komentarzy

Witaminy z grupy B

Witaminy z grupy B to niezwykle pożyteczna dla naszego zdrowia grupa związków chemicznych o różnorodnej budowie, charakteryzująca się dobrą rozpuszczalnością w wodzie. Niestety, ze względu na swoje właściwości (nie są trwałe), nie mogą być one magazynowane w naszym organizmie. Wyjątkiem jest witamina B12, która jest w niewielkich ilościach odkładana w organizmie.

Witamy z grupy B mają bardzo wiele cech wspólnych i określane są wspólnie jako kompleks witamin B. Stanowią one składniki enzymów bądź powodują ich aktywizację, przez co wpływają na metabolizm komórkowy, stanowiąc podstawę dla wszystkich procesów, które mają miejsce w naszym organizmie. Dodatkowo działają kojąco na nerwy, poprawiają przemianę materii oraz poprawiają koncentrację.

Warto więc zadbać, aby witaminy z grupy B znalazły się w codziennej diecie. Ich niedobory mogą prowadzić do przykrych dolegliwości i schorzeń. Kłopoty z koncentracją, obniżony nastrój, zajady, anemia, problemy trawienne i wiele innych, w zależności od tego, której witaminy z grupy B nam brakuje.

Witaminy z grupy B, jakie mają właściwości i gdzie je znajdziemy? Oto niektóre z nich:

Witamina B1 ­ – jest ona niezbędna dla właściwego funkcjonowania systemu nerwowego, a także przy przemianie węglowodanów. Jej obecność jest nieodzowna do produkcji energii dla potrzeb organizmu, co jest szczególnie ważne dla komórek charakteryzujących się intensywną przemianą materii i energii – czyli dla mózgu i układu nerwowego. W związku z tym jest ważnym elementem umożliwiającym koncentrację, sprawność umysłową oraz sprawność myślenia. Potrzeba nam dawka wynosi ok. 1,5 mg. Znajdziemy ją m.in. w drożdżach, płatkach owsianych, wieprzowinie, wątróbce, grochu fasoli, zielonych warzywach liściastych, pełnoziarnistym pieczywie.

Witamina B2 – ­ jest nieodłącznym czynnikiem w tworzeniu czerwonego barwnika krwi, ochronie skóry, gojeniu się ran oraz w procesie widzenia. Utrzymuje także prawidłowe pH naszego organizmu oraz ułatwia uzyskanie energii z przemiany tłuszczów. Jest ona witaminą gładkiej skóry, pięknych włosów, paznokci oraz dobrej kondycji, gdyż wspomaga procesy wzrostu. Jej dzienne zapotrzebowanie wynosi ok. 1,5 mg. Znajdziemy ją m.in. w wątróbce, drożdżach, chudych serach, migdałach, jajkach, rybach (jak łosoś, pstrąg, makrela), pełnoziarnistym pieczywie, fasoli, grochu, produktach mlecznych, szpinaku, marchewce, orzechach włoskich.

Witamina B12­ – choć nasz organizm potrzebuje niewielkiej ilości witaminy B12, to jest ona bardzo ważna dla prawidłowego funkcjonowania. Bierze także udział w budowaniu DNA i RNA, kwasów które są nośnikiem informacji genetycznej oraz chroni strukturę osłonek komórek nerwowych. Niedobór witaminy B12 przejawia się przede wszystkim zahamowaniem produkcji czerwonych i białych krwinek. Dodatkowo dochodzi do uszkodzenia układu nerwowego, nadwrażliwości mięśni, zaburzeń wzrostu, miażdżycy wieńcowej, cukrzycy czy nieprawidłowego funkcjonowania wątroby. Prawidłowy poziom wit. B12 zapewnimy sobie jedząc ryby, mięso, jaja, mleko i sery.

Witamina B5­ – odpowiada za metabolizm tłuszczów, węglowodanów i białek, wpływa korzystnie na wygląd skóry i włosów, syntezę niektórych hormonów, układ nerwowy. Dobowa dawka wynosi 7 mg. Witamina B5 jest dostarczana do organizmu m.in. wraz z drożdżami, jajkami, wątróbką, mlekiem, płatkami owsianymi, czerwonym mięsem, pieczywem, orzechami, brokułami.

Witamina B9 – kwas foliowy­ Kwas foliowy bierze udział w podziałach i tworzeniu komórek (szczególnie białych i czerwonych ciałek krwi) oraz jest niezbędny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego u płodu. Dlatego bardzo ważne jest przyjmowanie tej witaminy przez kobiety, które planują zajście w ciążę lub niedługo zostaną mamami. Kwas foliowy zapobiega miażdżycy oraz depresji, a także ochrania układ pokarmowy przed pasożytami i zatruciami.

Uwaga!

Wszystkie witaminy z grupy B są ze sobą powiązane, stanowiąc zespół w którym żaden komponent nie może działać bez drugiego. Dlatego trudno jest mówić o niedoborze takiej czy innej witaminy z tej grupy – niedobór zawsze dotyczy kilku witamin z grupy B. Z tego względu zawsze powinno się przyjmować witaminy B jako kompleks!

Dla osób uprawiających intensywny wysiłek fizyczny lub żyjących w stresie polecam preparat Activize Oxyplus. Activizer dostarcza wszystkich tych składników, których najczęściej zaczyna brakować, z  powodu  stresu, złego odżywiania się lub siedzącego trybu życia. Dostarcza on dokładnie tych substancji czynnych, których organizm potrzebuje do wytworzenia energii.

Dodaj komentarz

Proudly developed by Webzooh & Szajba Copyright ⓒ 2015 Meet Me